Pixwords Raspunsuri Pixword Pixwords 4 litere Pixwords 6 litere Pixwords 10 litere Pixwords 13 litere Pixwords 17 litere
1986: Hemdator Nytt korar Månadens Spel: Carrier Command – Svenska Hemdatornytt

Annons:      

Start / Artiklar / 1986: Hemdator Nytt korar Månadens Spel: Carrier Command

1986: Hemdator Nytt korar Månadens Spel: Carrier Command

1988_06_small

Läs hela tidningen HÄR

Från SHN nr 6-1988:  För ett tag sedan beslöt vi på Hemdator Nytt att börja köra ett “Månadens Spel”. För att ett spel skall vara värt att upphöjas på detta sätt skall det naturligtvis fylla stora krav på grafik och ljud, men spelidén skall också kännas fräsch och ge en extra kick.

Svårt val

Den här månadens val var inte lätt, bland de spel vi valde mellan höjde sig två, Electronic Arts F-18 Interceptor och Rainbirds Carrier Command, högt över de andra. Efter omröstning bestämde vi oss för att Carrier Command var strået vassare. Båda spelen har fantastisk grafik, bra ljud och är mycket roliga att spela. Carrier Command plockar dock poäng på en lite originellare spelidé och på att det bör tilltala både strategispelaren och den arkadspelsfrälste. Med Carrier Command får du många timmars spelglädje på en till det yttersta packad diskett.

Carrier Command är ett stort spel, en blandning av strategi- och arkadactionspel. Bakgrunden är följande: året är 2166. Det råder stor brist på fossila bränslen och råmaterial till industrin. En serie vulkanutbrott i havet har skapat en serie nya öar, mitt ute i oceanen. Bränsleletarskeppet SS Delta upptäcker öarna av en slump. Vetenskapsmän finner att öarna är rika på material som kan användas inom industrin, och än viktigare: den pågående termiska aktiviteten kan användas som en energikälla.

Terrorister..

hqdefaultTvå stora hangarfartyg byggs för att kolonisera öarna och börja utnyttja deras resurser, ACC Epsilon och ACC Omega. Det är nu katastrofen inträffar. Terrorister tar kontroll över den helt datorstyrda ACC Omega och programmerar henne att förstöra öarna om inte deras krav på en en enorm lösensumma tillgodoses. Enda sättet att stoppa terroristerna är alt använda ACC Epsilon för att inta och skydda öarna och bekämpa Omega. Det är här du kommer in. Du är befälhavare på ACC Epsilon.

En dröm

Fylld 3D-grafik, bra ljud, och suverän animering gör det här spelet till en dröm för datorspelsfantomerna. När spelet börjar börjar befinner du dig ombord på ACC Epsilon som befinner sig precis utanför Vulcan, din hemmabas och den enda ö du har kontroll över. Genom en snabb blick på din karta kan du konstatera all Epsilon befinner sig i södra delen av ögruppen och att Omega har ockuperat några öar norrut. Däremellan ligger ett stort antal neutrala öar.

Din första uppgift är nu att ockupera så många neutrala öar som möjligt för att bygga upp en produktion av bränsle och vapen så att du skall ha resurser att så småningom ta upp kampen med Omega.

Sätt kurs på en närliggande neutral ö och res dit. När du kommer fram kan du sjösätta en Valross, en slags amfibietank, utrustad med en ACCB (Automated Command Centre Builder), Automatisk Kommandocentralsbyggare. Din valross, styrd av radiosignaler från Epsilon, tar sig iland och och aktiverar sin ACCB. Kommandoccntralen byggs då upp inför dina ögon. Medan du bygger upp ditt nätverk av öar, bygger också Omega upp sitt. När era nätverk möts någonstans i mitten av ögruppen måste du använda dina Valrossar och dina Mantor, radiostyrda spanings och attackflygplan, både för att inta fientliga öar och försvara dina egna.

Olika bestyckning

Valrossar och Mantor kan förses med olika typer av utrustning och vapen. Del finns lasrar och missiler. Virusbomber fällda av en Manta kan infiltrera datasystemen på en fientlig ö och konvertera den till en vänskapligt sinnad. Ombord på Epsilon måste du hantera navigation, skaderapportering, reparationer, flygtrafikkontroll, robotbaserade försvarssystem … Listan kan bli nästan hur lång som helst.

Carrier Command är helt styrt av ikoner, mus och joystick. Att vinna kräver en kombination av strategiskt tänkande och snabba reaktioner. Den sextiofyra sidor tjocka manualen vittnar om att det har är ett mycket, mycket stort spel. Allting är dessutom välplanerat och mycket skickligt genomfört. För den som vill ägna sig mer åt shoot-’em-updelen av spelet finns det också en actionspelsoption där man kan ägna sig åt hårda strider med fientliga Mantor och Valrossar utan att behöva bekymra sig om några strategiska finesser.

Utan tvekan är det här ett av de bästa spel som gjorts för Amigan, eller någon annan dator för den delen. Det börjar bli tydligt att spelmakarna nu börjar få ett rejält grepp om den nya generationen 16-bitars speldatorer. Spel som Carrier Command och Interceptor har satt en ny standard som programvaruhusen kommer att bli tvungna att leva upp till.

En nyutgåva av spelet (Carrier Command – Gaea Mission) har gjorts och du kan läsa recensionen HÄR

Kommentera

Din mailadress kommer inte att visas för andra. Obligatoriska fält är markerade med *

*