Annons:      

Start / Artiklar / 1988: Z88 – nu i Sverige!

1988: Z88 – nu i Sverige!

Denna artikel var publicerad i  Hemdator Nytt nr 1, 1988


Strax före julhelgen, förra året (1987), kom så den mångomtalade Z-88:an till Sverige. Knappast imponerande till utseendet är den ganska lik Sir Clives tidigare produkter. Sedan några veckor har vi haft chansen att få stifta en närmare bekantskap med denna representant för en ny generation av datorer.

Cambridge-Z88 Z-88 är ingen hemdator. Inte heller kan den kallas en kontorsdator. Faktum är att den knappast kan jämföras med någonting annat alls. Den är sig “sell nokk”. Liten och oansenlig liknar den mest en leksak som vill göra intryck av att vara någonting annat. Men skenet bedrar som så ofta annars. Z-88 är, för att svänga sig med ett trendigt ord; ett helt nytt koncept.

Hårdvaran

När jag säger liten så menar jag liten. Datorns yttre format mäter 292 x 209 x 22 mm, alltså ungefär som ett vanligt kollegieblock av dubbel tjocklek. Den får gott och väl plats inuti en A4-pärm av den tjockare typen tillsammans med ett pappersblock. Vikten ligger på ca 900 gram inklusive batterier (4 st 1,5v typ AA).

Höljet är av kraftig svart plast med en frostad yta liknande QL- och Spectrum-datorerna. Ytterhöljet är inte speciellt vridstyvt, men torde motstå normal hantering och transport i t.ex. mjuka väskor.

Tangentbordet har 64 knappar efter det engelska mönstret. En svensk version är under arbete och kommer då att förses med de svenska tecknen där de förväntas vara. Genom att använda shift och hakparenteserna i kombination med varandra får man dock ut å,ä och ö på printern när så erfordras.

Tangenterna är av typ “radergummi”, Sir Clive tycks ha en förkärlek till gummimembraner, men det är absolut inget fel på skrivkänslan under arbete. Faktum är att det t.o.m. går snabbare att skriva pä Z-88:ans tangentbord än många andra datorers. Orsaken är att man inte behöver trycka ner tangenter någon längre sträcka samt att ytan är lite sträv vilket gör att man inte riskerar slinta på topparna. Tangenterna är mycket exakta och nedslaget tar även om man inte trycker direkt i mitten av tangenten.

Klickljud kan man få om man vill men annars är tangentbordet nästan ljudlöst under användning. Mycket behagligt för en sovande omgivning vid sent nattarbete – fråga mig!.

CambridgeZ88Själva teckenfönstret är inte stort.

Totalt ryms åtta rader om vardera 80 tecken. Dessutom finns menyer och annan information i ovan- och sidokanterna. Tecknen är ganska små men är, för den normalseende helt acceptabla att kunna läsas. Som vid andra LCD-skärmar kan infallande ljus i vissa vinklar försämra synbarheten men kontrasten är möjlig att justera och displayen som helhet får betyget godkänd med ett litet minus i kanten.

På datorns främre långsida finns uttag för minnesmoduler. Dessa finns som extra tillbehör och medger en kraftigt utökad minneskapacitet antingen i RAM eller PROM. Vår testdator utrustades med en 128K RAM klots vilket, mer än väl, fyller redaktionens krav. Den förståndige väljer kanske hellre motsvarande PROM vilket skyddar innehållet vid ett eventuell strömavbrott längre än fyra minuter. (Att byta batterier inom denna tidsgräns går fint, här finns en inbyggd strömreserv till skydd för lagrad information). Totalt kan tre stycken minnesexpansionsmoduler monteras vilket ger maximala 384 kRAM men man har lovat 1 M Byte moduler inom den närmaste framtiden. Man kan då få tillgång till smått otroliga 3 MByte lagrings-kapacitet vilket, i princip, skulle motsvara ca 400 tidningar av Hemdator Hackings storlek.

På den högra kortsidan finns en RS232 utgång med vars hjälp man kan koppla upp Z-88:an mot modem, skrivare och andra datorer. Kablar anpassade för såväl parallella som seriella skrivare finns som tillbehör. Ytterligare ett uttag i form av en busskontakt finns på högersidan för framtida expansion.

På den vänstra kortsidan finns anslutningsmöjlighet till nätadapter samt en liten ratt att justera kontrasten på skärmen med. På datorns undersida finns ett utfällbart stöd samt lucka för batterierna. Här ser man även några hål i chassit bakom vilka en liten högtalare finns placerad.

Två fönster

När datorn slås på kommer två fönster att synas, ett litet till vänster med programmenyn och ett lite större till höger i vilket de eventuella dokument som finns under arbete finns listade. Det är nämligen så att om man hastigt avbryter ett pågående arbete genom att helt sonika slå av datorn så finns ändå all information kvar i form av s.k. “suspended activities”. Laddas dessa in igen hamnar man direkt där man avbröt arbetet och kan fortsätta direkt.

Allt är integrerat

Inbyggt i den lilla datorns minne finns ett antal olika program, färdiga att användas direkt då datorn slås på. Vi skall, i tur och ordning, bekanta oss med dessa i en kort översikt.

z88

Pipedream.

Detta är ett ganska egendomligt namn på ett operativsystem. Visst kan man kalla denna grundsten för ett ordbehandlingsprogram men detta är att göra det alltför lätt för sig. Det geniala med Pipedream är att det är så mycket mer än bara ett ordbehandlingsprogram. Visserligen finns alla de ordbehandlingsfunktioner man önskar sig men programmet kan även fungera som ett ganska avancerat registerprogram med såväl sök som sorteringsrutiner. Själva skrivytan i Pipedream består av ett antal kolumner från A, B, C osv där varje kolumn kan ta emot upp till tolv skrivna tecken. Vill man, kan dessa kolumner även utgöra celler som i ett traditionellt kalkylprogram och förses med formler. Man arbetar alltså hela tiden i Pipedream men kan när som helst skifta typ av arbete mellan ordbehandling, kalkyl och register, i samma dokument!

Minifönster

Att få en översikt av sitt arbete är svårt med bara åtta rader synliga åt gången. Elegant har man löst detta med att visa upp hela det aktuella dokumentet i en liten minimal display till höger om det skrivna. Varje tecken representeras här av en liten punkt och man kan tydligt se hur hela arket ser ut. De rader som syns i fönstret markeras i denna mikro-display som ett litet streck vid sidan vilket gör att man direkt kan se var i dokumentet man befinner sig.

Förutom Pipedream finns ett antal mindre program som kan plockas fram när som helst under annat pågående arbete. Genom att trycka på och D så har man t.ex. tillgång till en dagbok, uppslagen på dagens datum. Här finns yta där man kan skriva upp minnesanteckningar eller varför inte viktiga saker som skall kommas i håg längre fram i tiden. Man kan även “bläddra” fram eller tillbaks till vilket datum som helst i tiden. Visste du vilket veckodag du är född på? Då tar du snabbt reda på del här. Man kan även ropa på en alarmfunktion som kan ställas på en viss tid en viss dag. Antingen kan man, då alarmet går, låta datorn att köra ett visst program eller skriva ut en viss notis från dagboken på skärmen. Mycket användbart. En räknare finns även med, tryck på ? och R, och finessen med denna är kanske inte i första hand att man kan räkna med de fyra vanliga räknesätten utan snarare möjligheten att snabbt konvertera t.ex. km till miles eller gallons till liter.

Basic finns inbyggd, version BBC, version 3.00, och är ganska kraftfull om man jämför med många andra datorers. Filhanteringen sköts med programmet Filer ( + F) och man får då upp ett  bibliotek där filnamn och typ anges. För utskrifter finns programmet Printer Ed och här kan styrkoder, utskriftsformat etc definieras. Programmet Panel, kan man ropa på om man t.ex vill ha tangentklick eller ändra lagringsbibliotek. Man kan även ställa överföringshastigheten via RS 232- porten till maximala 9600 baud. Att variera repetitionshastigheten på tangenterna görs även här.

Vad finns mer att säga? Jo kanske bör man nämna IMP-Export-valet. Här finns möjligheten att hämta eller skicka textfiler från en annan dator via modem eller direktkabel. På redaktionen var vi mycket intresserade att prova detta i praktiken och hade för detta ändamål skaffat tillbehörspaketet PC-link. Denna sats består av en anpassad kabel samt programvara för PC:n. Vi är vana vid att allt som har med datorer att göra skall strula i början. Men icke här. En hel artikel fördes direkt och utan problem över från Z-88 till redaktionens PC i Wordstarformat. Skickades sedan vidare till en Macintosh som en textfil för lasersättning och hela proceduren tog inte mer än en kvart med gott resultat.

Övre menybilden: Minifönstret till höger om inskriven text ger en bild av det färdiga dokumentet. Till höger om detta ser man en streckmarkör som visar var i dokumentet man. för tillfallet, befinner sig. Undre menybilden Alt lägga upp ett register och kunna få sorterade utskrifter pä skärm ell- er papper är fullt möjligt i Pipedream (Bilderna på för eg. sida, denna och nästa är hämtade ur manualen)

Övre menybilden: Minifönstret till höger om inskriven text ger en bild av det färdiga dokumentet. Till höger om detta ser man en streckmarkör som visar var i dokumentet man. för tillfallet, befinner sig.
Undre menybilden: Att lägga upp ett register och kunna få sorterade utskrifter på skärm eller papper är fullt möjligt i Pipedream
(Bilderna är hämtade ur manualen)

 

Användning?

Vad kan man då använda sin Z-88 till om man inte är journalist eller har ett annat yrke eller sysselsättning där portabla datorer är ett måste? Ja, frågan är väl om inte den här typen av dator är det som egentligen behövs av alla studerande idag. Tänk om jag själv hade haft en Z-88 när jag gick i gymnasiet. Hela schemat för året ligger i dagboksformat. Viktiga tider ställs in på alarmet och uppsatser och hemarbete kan alltid påbörjas och avslutas när och var som helst. Skrivandet stör ingen (möjligtvis lyfter någon på ögonbrynet när man sitter i en buss och skriver) och utskrifterna på en printer kan ske när så behövs. Mer eller mindre avancerade matematiska beräkningar kan utföras antingen direkt i kalkylprogrammet, kalkylatorn eller i ett eget Basic-program. Möjligheterna är enorma. Däremot finns inga spel att tillgå men annan programvara än den som finns inbyggd är på gång i England. Bl. a är ett mer modemanpassat kommunikationsprogram under utveckling.

Sammanfattning:

För att sammanfatta intrycken av Z-88 kan, helt kort, sägas: Clive Sinclair har gjort det igen! Med tanke på det relativt låga priset, det minimala formatet och den mycket stora kompetensen hos denna dator är den redan en succé i England och kommer att bli det även i Sverige.

Fotnot: 

 Z88 är en kultdator idag och används fortfarande av en hel del entusiaster. Det finns en hel del programvara fortfarande inklusive spel och nyttoprogram. Sedan 1998 finns  1 MiB Flash memory kort vilket ger obegränsat minne i praktiken. När data har skrivits på kortet är filen säker och inte beroende av om det finns ström eller ej. Till skillnad från traditionella EPROM kort (raderades genom belysning av ultraviolett ljus) kan dessa raderas elektriskt via uttaget i datorn. Den första generationens kort fungerade bara i uttag 3 där det fanns en  12V signal (Vpp) tillgänglig. Den senare generationen baserades på en AMD-krets och kördes på 5V för att raderas. Det är möjligt att läsa, skriva och radera flash-kort i de tre uttagen samt det interna.

Det är också möjligt för den vane användaren att byta ut den inbyggda 32Kb RAM-kretsen mot en större 128Kb eller 512 Kb statisk RAM-krets. I det senare fallet krävs en modifiering av moderkortet och 512Kb-kretsen är den största som kan adresseras av Z88 för det interna minnet. En liknande modifiering är möjlig för det interna EPROM-uttaget. En 512Kb Flash-hrets kan ersätta original ROM och gör det möjligt att uppgradera operativsystemet.

Här är ett par intressanta länkar för den Z88-nyfikne:

Annons:
Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: