Pixword Raspunsuri solution Pixword Pixwords 3 litere Pixwords 6 litere Pixwords 10 litere Pixwords 12 litere Pixwords 15 litere
Äntligen här! Vårt första intryck av Pictar för iPhone – Svenska Hemdatornytt

Annons:      

Start / Foto & Bild / Appar / Äntligen här! Vårt första intryck av Pictar för iPhone

Äntligen här! Vårt första intryck av Pictar för iPhone

Det går inte att förneka att kameran i de flesta dagens mobiler blir bättre för varje ny modell. Men vad skall en stackars fotointresserad göra åt kontrollmöjligheterna? Pictar, som kommer från Miggo, har finansierats  via Kickstarter och har nyligen börjat levereras runt om i världen. Denna pryl är precis vad som behövs för att göra mobilen till en fullvärdig kamera. Nu har den även hamnat i svenska händer.

Tillbehörsskon medger enkel montering av extrautrustning.

Smarta telefoner har gjort det så så mycket enklare att ta bilder men det som saknas är kontrollmöjligheterna av kamerans inställningar. Ofta har man svårt att hålla fast telefonen ordentligt när man försöker hitta menyerna på skärmen och Miggo har arbetat länge med detta problem och har tagit fram konceptet Pictar som en lösning.

Med Pictar få man ett bra handtag men dessutom fyra olika fysiska kontrollmöjligheter. Man har alltså mixat telefonens tillgänglighet med de avancerade kontrollerna hos en “riktig” kamera på ett suveränt sätt.

Pictar förvandlar inte din iPhone till en DSLR med högupplösning men ger iPhone-kameran ett ordentligt “lyft” när det gäller användbarhet genom att den efterliknar en en spegellös “riktig” kamera. Efter en mycket framgångsrik Kickstarter-finansiering förra året kan Pictar nu köpas och jag har lekt runt med mitt ex några veckor nu och är riktigt förtjust.

“Smartphones har utmärkta kameror,” säger Sean Henry, en veteran inom fotoindustrin och som nu gett liv åt Pictar. “Men för avancerade användare är funktionerna antingen dolda eller svåra att komma åt.”

Att lösa ett problem som ingen visste fanns

Pictar utgör en fantastiskt klurig lösning på just detta problem. Med Pictar får man ett handtag för sin iPhone komplett med avtryckare och tre stycken lättillgängliga kontrollvred. Ett av vreden hanterar zoom-funktionen, ett annat kan programmeras för ett antal andra funktioner och det sista vredet använd för exponeringskontroll. Avtryckarknappen ger fokuserings- och exponeringslåsning genom att knappen trycks ner halvvägs på samma sätt som hos en traditionell systemkamera och givetvis tas en bild när du trycker ner knappen helt.

Kommunikationen mellan kamera och handtag sker via högfrekventa ljudsignaler.

Sättet som Miggos Pictar kopplas upp mot telefonen är alldeles speciellt.

I stället för att betala Apples avgifter för att få lov att använda Lightning-kontakten i telefonen har man valt en mycket elegant lösning för kommunikation mellan telefonen och Pictar. Kommunikationen mellan Pictar och telefonen sker genom att appen skickar ut högfrekventa ljud som uppfattas av telefonappen via den inbyggda mikrofonen på telefonen. Detta sätt är lite annorlunda mot vad man är van vid och jag var lite skeptisk till detta när jag först läste om det på Kickstarter men det fungerar till 100%! Även om ljudvolymen i omgivningen är hög så fungerar det alldeles utmärkt. Bäst av allt är att samma tillbehör fungerar med såväl äldre som nyare versioner av iPhone.

Pictar är en av dessa sällsynta tillbehör som man inte visste man egentligen behövde förrän man testat själv. Jag har inte saknat en “riktig” avtryckarknapp på min iPhone men känslan av att kunna göra mindre justeringar genom att vrida på en knapp i stället för att fumla runt på skärmen efter kontrollerna samtidigt som man måste hålla telefonen är fantastisk. Som fotograf känns denna enhet mycket mer som en “riktig” kamera, en fantastisk prestation av Miggo.

Huset

Den fjädrande klämmekanismen tillåter enkel montering av olika modeller av iPhone

Genom att använda en fjädrande mekanism täcker Pictar-huset ca 3/4 av telefonen där själva kameraoptiken sticker utanför och där själva skärmen är helt synlig. Denna utformning gör att man kan montera egna linser av olika typer och  höljet passar därmed även flera olika iPhone-modeller, allt från iPhone 4S upp till iPhone 7. Väljer man, som jag har gjort, att skaffa Plusversionen kan man använda sin iPhone med ett skyddande telefonskal påmonterat vilket är att föredra eftersom Pictar-höljet i sig inte skyddar telefonen speciellt bra. Så länge som inte Apple gör några dramatiska förändringar i framtiden och Miggo fortsätter att uppdatera sin programvara kommer troligen Pictar att passa även kommande iPhonemodeller.

Man kan nämna att laddningsporten visserligen täcks av fodralet men genom att skjuta sin iPhone lite åt sidan kan ett externt batteri användas i nödfall. Pictar är inte tänkt att användas påmonterad hela tiden men höljet är ju mycket enkelt att ta av och på.

Handtaget anpassar sig lätt efter flera olika iPhone-modeller

Utseendemässigt har Pictar getts det tvåfärgade utseende man ofta ser hos kameror. En gråtonad del i kombination med en svart. Pictar ser vid första intrycket att vara av metall men konstruktionen är helt i hårdplast. Kvaliteten verkar helt OK och man kan inte anmärka på vare sig utseende eller känsla, greppet känns riktigt bra att hålla i. Eftersom iPhone blivit allt smalare och har rundade kanter har den blivit allt svårare att hålla fast telefonen vid fotografering. Pictars grepp är svaret på detta problem. Genom sin utformning känns det väldigt stabilt och placeringen av reglagen känns helt naturligt

Handtaget gör det lättare att hålla sin iPhone stadigt oavsett om du använder en hand eller båda. Men tack vare det lite tjockare handtaget är inte Pictar lika “fickvänlig” som telefonen enbart.

Under handtaget finns en stativgänga av standardmodell vilket gör det enkelt att använda ett stativ. På ovansidan finns en tillbehörssko så att man kan montera tillbehör såsom extra mikrofon eller någon ljuskälla.

Undertill finns en stativgänga och på ovansidan ser man avtryckaren samt två av de programmerbara rattarna samt tillbehörsskon.

Men den största fördelen hos Pictar ligger i dess fysiska kontroller. Jag har testat andra kamerafodral tidigare, bl.a. Moment Case som ju använder sig av bluetooth men Pictar har ytterligare tre fysiska rattar. En liten ring på framsidan kontrollerar zoomen, på ovansidan finns avtryckare samt två andra rattar för t.ex. exponeringskontroll. Dessa två rattar kan omprogrammeras för att ge andra funktioner med hjälp av Pictarappen.

Denna uppsättning av fysiska reglage i kombination med med andra alternativ i appen öppnar upp möjligheterna för en mängd olika kontroller som kan justeras blixtsnabbt. I kombination med appen ger Pictar iPhonen fotograferingssätt, manuell exponeringskontroll mm och man slippar treva runt på skärmen för att hitta dem snabbt. Genom att hålla ner avtryckarknappen halvvägs kan man ställa in skärpan innan man tar en bild, precis som på en vanlig digitalkamera av dyrare modell.

Eftersom man inte använder Bluetooth för att koppla ihop handtaget med telefonen krävs ingen inställning för att para samman enheterna. Appen reagerar mycket snabbt på kontrollerna och jag märker ingen fördröjning mellan avtryckning och när bilden tas. Dessutom drar inte handtaget ström från telefonen utan enbart från det ganska billiga CR 1/2 AA batteri som ligger under en liten batterilucka i handtaget. Batteriet lär hålla upp till 6 månader enligt Miggo, en uppgift som jag ännu inte kunnat kontrollera.

Tillsammans med handtaget följer både en handleds- och nackrem och det är lätt att skifta mellan dessa tack vare den medföljande bajonettkopplingen. En skyddande tygpåse medföljer också.

Mjukvaran

Jag blev förtjust över att upptäcka hur mycket funktionalitet Pictar appen ger. En mängd olika avancerade inställningar från manuellt läge till manuell skärpeinställning som dessutom passar så väl ihop med de fysiska rattarna.

Appen medger flera olika fotograferingslägen till telefonen. Helt manuellt och helt automatiskt läge finns liksom slutar- eller ISO-prioritet. Det finns även lägen för sport- och macrofotografering. Lägen för videofilmning samt möjlighet att använda selfie-läget finns givetvis med.

Ett specialeffektsläge finns som ger dig möjlighet att kontrollera ett antal olika inställningar där du t.ex. kan skapa dina egna filterkombinationer av färg, vitbalans, svart/vitt och färgmättnad. Även oskärpe- och pixelfilter finns med på listan

De vanligaste inställningarna kontrolleras av de förinställda fysiska kontrollerna men även med draglisten till höger på skärmen. Men inställningarna för de fysiska kontrollerna är justerbara för att bättre passa dina behov och önskningar. Om du, t.ex. inte gillar att justera slutarhastigheten i manuellt läge med draglisten kan du välja att använda en av de två fysiska knapparna i stället för inställning av ISO och slutarhastighet. (iPhone har ju fast bländare så denna går ju inte att justera)

Skärmmenyn erbjuder ytterligare kontrollmöjligheter såsom val av vitbalans, manuell skärpeinställning, blixt, bildformat och HDR. Menyn erbjuder även möjlighet att anpassa visningen såsom att slå på eller av histogram, lägga till ett rutmönster eller en visning att kameran hålls helt horisontellt.

Inuti Pictarappen utgör skärmen en stor elektronisk sökare där du kan knacka på den punkt där du vill ha skärpan. Överst ser man en rad med exponeringsinställningarna samt batteristatus.

Överlag innehåller appen ett brett urval av kamerakontroller som förenklar att få den bild man vill ha. Men man saknar två egenskaper som finns hos nyare iPhones som t.ex. att plåta med DNG (man kan bara ta bilder i JPG och TIFF) samt s.k. “Burst”-läge (att ta flera bilder i snabb följd). Förhoppningsvis kommer Miggo att uppdatera kommande versioner av appen med dessa möjligheter

Även om höljet i sig inte drar ström från kameran så gör appen detta – med besked! Appen går inte ner automatiskt i sovläge även om telefonen slocknar. Har du appen igång och stänger av telefonen kommer du att märka att batteritiden minskat betydligt när du skall ta bilder igen. Är inte appen avstängd kommer den hela tiden att ställa in skärpan och “lyssna” efter signaler från höljet så det gäller att avsluta appen efter fotografering!

Sammanfattning

Även om det finns ett antal olika lösningar på att få en iPhone att likna en “riktig” kamera har inga av dessa fyllt detta behov lika bra som Pictar. Med sina fysiska kontrollrattar och en “riktig” avtryckarknapp i kombination med alla inbyggda appfunktioner är det riktigt roligt att ta bilder. Kontrollerna känns bra och utformningen av mjukvaran i appen är intuitiv och lätta att lära sig använda.

Pictar säljs för $100 och Plusversionen för de större iPhone-modellerna kostar  $110. Detta pris kan tyckas lite högt för ett skal i plast där konkurrenter med enbart fysisk avtryckare kostar häften. Men Pictar erbjuder flera och bättre kontrollmöjligheter. Tack vare anpassningsmöjligheten till olika iPhonemodeller från “gamla” iPhone 4S och nyare kommer detta skal att kunna användas under lång tid framöver under förutsättning att appen uppdateras kontinuerligt.

Både skalet och appen imponerar även om den senare drar för mycket ström. Möjligheten att fota i RAW format eller Burstläge saknas men kommer troligen att möjliggöras i framtida uppdateringar av appen. Skalet är lätt och bekvämt att använda men döljer laddningsuttaget på telefonen.

Att använda ljud för att kommunicera med iPhone är genialt och slutligen kan bara sägas att Pictar är ett banbrytande tillbehör för den fotointresserade iPhone-ägaren.

Pictar finns att köpa via Miggo  eller via Amazon. Priset ligger på ca $100.00 – $110.00

Kommentera

Din mailadress kommer inte att visas för andra. Obligatoriska fält är markerade med *

*