Raspunsuri Pixwords Pixword oplossingen Pixwords 4 litere Pixwords 7 litere Pixwords 10 litere Pixwords 12 litere Pixwords 16 litere
Återblick: “Tiden med Svenska Hemdatornytt” – Svenska Hemdatornytt

Annons:      

Start / Läs Hemdatornytt från 1986-1994 / Andra datortidningar från förr / Återblick: “Tiden med Svenska Hemdatornytt”

Återblick: “Tiden med Svenska Hemdatornytt”

 

(Från 2004)

PC Hemma firar tio år. Trevligt tycker nog de flesta. Jag minns dock föregångaren vid namn Svenska Hemdatornytt och blir närmast bestört när jag läser Anders Reuterswärds sågning av tidningen i PC Hemma nr. 11/2004. Artikeln om att PC Hemma fyller tio år trodde jag skulle bli en intressant läsning, men redan vid inledning kallar Reuterswärd Svenska Hemdatornytt för “en av de allra sämsta – riktigt usel, faktiskt“.

Vad har då PC Hemma och Svenska Hemdatornytt med varandra att göra kan man undra? Jo. Svenska Hemdatornytt köptes upp av Bröderna Lindströms förlag (idag Hjemmet Mortsen) och efter drygt ett år stöptes tidningen om till vad som idag är PC Hemma. Jag minns den enorma besvikelsen när det helt plötsligt var PC Hemma som dök upp i min brevlåda istället för Svenska Hemdatornytt. Inget avsked förutom en kort ledare, inga återblickar, bara goddag yxskaft och en helt ny tidning. Missförstå mig inte. PC Hemma är ingalunda dålig, men är inte på långa vägar ett substitut för Svenska Hemdatornytt. Det är två helt olika tidningar.

Första numret av Svenska Hemdatornytt kom ut 1986 eller Svenska Hamdator Hacking som den då hette. Eftersom hacking ansågs klinga negativt ändrades namnet på tidningen. Svenska Hemdatornytt skrev om samtliga format. Man var väldigt tidigt ute med några få sidor om PC och Mac. För mig som spelade på PC medan mina vänner i de flesta fall hade Amiga eller Atari så blev Svenska Hemdatornytt min enda källa till information. Att vi har en stark PC-spelstradition i Sverige idag beror på flera faktorer och Svenska Hemdatornytt är definitivt en av dem. Medan Datormagazin höll sig kvar till Amiga var Svenska Hemdatornytt på många sätt en pionjär som banade väg för att tidningar som Attack och Interface började skriva om PC-spel som en naturlig spelplattform.

Jag minns att det var väldigt intressant att läsa om samtliga format, även om mindre och snudd på utdöende format som MSX och ZX Spectrum. Senare plockades dessa ut till förmån för bevakning av konsolspel. Självklart inser även jag att en tidning som Svenska Hemdatornytt inte förnyades i den takt som den behövdes. Sista året var den en ganska splittrad tidning som drogs mellan gammalt och nytt. När slutligen hemdatorerna sjöng på sista versen tog PC och konsol över. vilket ledde till att fundamentet som Svenska Hemdatornytt vilade på skakade. Det banade vägen for tidningar som PC Gamer och Super Power. Och för medelsvensson som var ny i matchen med sin hemma-PC och knappt visste vad en “hacker* var så blev säkert PC Hemma ett välkommet tillskott med enkla och handgripliga artiklar om vad man kan göra med sin dator och vad man ska göra när något går snett.

Men jag drog själv en djup suck. Slutet för Svenska Hemdatornytt var som när guldåldern i Klondike tog slut. Vilda västern och pionjärandan hade försvunnit. Det är ett självklart steg i takt med att marknaden växer och försöker nå en bredare målgrupp. Men jag kan inte annat än tycka att det var lite bittert. Och jag vet att Reuterswärd är en gammal räv i spelet och även han måste då och då sakna tiden med märkliga prylar och listningar (Jakten på Dr Jones?).

Därför vill jag hylla folket bakom Svenska Hemdatornytt. Tecknaren Johan Wanloo recenserade spel och bidrog med serien Torsten, som faktiskt blev hans genombrott på den svenska seriemarknaden. Clas Kristiansson som skrev äventyrsspalten och recenserade det mästerliga The Secret of Monkey Island har faktiskt figurerat i debattinlägg i Manual och arbetar idag inom utbildning samt verksam journalist. Mikael Pawlo (alltid på bylinebild med sitt förargliga leende) skrev om C64. idag är han jurist och specialist på Internet. Redaktören Ulf Selstam är idag marknadsansvarig på ett tryckeri. Och alla andra som jag har glömt; tack för Svenska Hemdatornytt. Den tidningen är definitivt en av anledningarna till att jag idag sitter här och skriver detta. Och den var en av de allra bästa – riktigt strålande, faktiskt.

Martin Lindell.

(Uppdatering finns på Martins hemsida: HÄR)

Kommentera

Din mailadress kommer inte att visas för andra. Obligatoriska fält är markerade med *

*