Raspunsuri romana Pixword Lösung Pixwords 4 litere Pixwords 6 litere Pixwords 9 litere Pixwords 12 litere Pixwords 16 litere
Barn & datorer | Svenska Hemdatornytt

Annons:      

Start / Artiklar / Barn & datorer

Barn & datorer

En hemdator kan vara ett utmärkt verktyg för barns utveckling. Dock är datoranvändning av små barn mycket kontroversiellt, och även äldre barn och tonåringar kan behöva din vägledning att använda detta kraftfulla verktyg på lämpligt sätt. 

Du kan kan göra en hel del för att lära dina barn att utnyttja familjens hemdator genom följande:

 • kids-computer-keylogger-isafe1Gör upp en plan för att använda datorn. Schemalägg datortider och hemsidor i förväg, precis som du gör med andra aktiviteter.
 • Ange tidsfrister t.ex. med en timer för att begränsa ditt barns totala datortid. Denna tid omfattar såväl TV och video som dataspel och surf. Var tydlig med att tiden skall respekteras. Är tiden för dagen slut så är den det, inga undantag! Barnpsykologer rekommenderar max en till två timmar TV och videotittade om dagen för äldre barn samt att barn under 2 inte bör se på TV eller dator överhuvudtaget.
 • Avgör vad som kan vara lämpligt innehåll. Hjälp barn och ungdomar att välja hemsidor och videospel med hänsyn till deras ålder och din familjs intressen. Kontrollera innehållet med egna besök och googla runt för att se vad andra har skrivit om sidor som kan vara aktuella.
 • Var tydlig och konsekvent med dina regler. Om du inte godkänner ditt barns val, förklara varför och hjälp till med att välja något mer lämpligt.
 • Placera familjens dator, videospelare och TV i ett gemensamt utrymme där du kan se ditt barns aktiviteter.
 • När det är möjligt, använd datorn tillsammans med ditt barn och tala om vad han eller hon ser, hör och läser. Du kan hjälpa honom eller henne hur man lär sig att ifrågasätta och bedöma innebörden av meddelanden.
 • Diskutera hur meddelandena ditt barn ser jämföra med familjens värderingar.
 • Leta efter biverkningar av olämpligt datoranvändning. Några tecken på problem är:
  1. Dåliga skolresultat
  2. Slår och knuffar andra.
  3. Tykna och aggresiva svar.
  4. Mardrömmar allt mer förekommande
  5. Ökad konsumtion av onyttig mat.
  6. Rökning, användning av alkohol eller droger.

flicka med datorInternetanvändning
Barn och tonåringar spenderar mer tid på Internet än någonsin tidigare. Via nätet finns allt tillgäng­ligt och man kan få hjälp med läxor, förbättra sina datakunskaper och ha kul. Men internet kan även leda in barn på olämpliga sidor och därmed riskera att hamna i farliga situationer.

Även om du inte har en dator i hemmet, kommer ditt barn att ha tillgång till Internet någonstans – i skolan, på biblioteket eller hos kompisar. Även om dessa platser kan egna riktlinjer och rutiner för att skydda barn, är det viktigt att du pratar med ditt barn om Internet och att du fastställer regler. Ditt barn behöver din hjälp när han/hon använder nätet .

Här finns ett antal tips för att säkra upp ditt barns Internet-användning:

 • Se till att ditt barn förstår vilka typer av webbplatser du anser vara lämpliga och vilka som inte är det. Upprätta tydliga regler, skriv ner dem och lägg dem i närheten av datorn och följ dem.
 • Sätt upp gränser för hur mycket tid ditt barn kan spendera på nätet varje dag eller vecka. Låt inte surfandet på Internet gå ut över tiden för läxor, lek med vänner eller andra aktiviteter. Använd en väckarklocka eller timer för att hjälpa ditt barn att hålla reda på tiden när datorn används.
 • Delta i ditt barns surfande och håll koll på vad dina barn gör. Ha datorn i ett gemensamt utrymme, t.ex. i köket eller vardagsrummet. Om ditt barn har en dator i sitt rum, se till att dörren till rummet är öppen hela tiden.
 • Putsa dina egna datorkunskaper. Om du inte är så van att använda en dator eller internet, överväg att gå en kurs. Ditt barn kommer att behöva din hjälp för att använda datorer på ett effektivt sätt. Det är viktigt för dig att förstå vad ditt barn gör (och vad han eller hon är kapabel att göra).
 • Överväg att köpa och installera programvara som hindrar ditt barn från att besöka olämpliga webbplatser. Även om det kan verka att gå för långt kan du övervaka filer han eller hon laddar hem. Tänk på att även de bästa filtret av misstag kan ge ditt barn tillgång till material som du inte har godkänt, och många barn är smarta nog att hitta vägar runt dessa blockeringar.
 • Fråga ditt barn om hur han eller hon använder datorer utanför ditt hem och tala om vilka typer av information som finns på nätet. Uppmuntra ditt barn att diskutera något som gör honom eller henne upprörda.
 • Prata med din son eller dotter om hur lätt det är för människor att luras på Internet. Förklara att främlingar i chattar bör behandlas med samma försiktighet som främlingar på gatan. Lär ditt barn att inte öppna e-post från någon han eller hon inte känner sedan tidigare.
 • Berätta för ditt barn att aldrig träffa personer de lärt känna på nätet. Lär känna ditt barns internetbekanta på samma sätta som du lär känna hans eller hennes andra vänner. Ställ samma frågor du ställer innan ditt barn besöker vänner. Ta reda på var han eller hon kommer från på nätet och med vem.
 • Förklara varför ditt barn ska aldrig lämna ut personlig information till någon på Internet. Detta inkluderar namn, adress, telefonnummer, ålder, skola, namn på vänner, kreditkortsnummer, lösenord och semester planer. Givetvis skall ditt barn inte byta bilder med andra på nätet.
 • Ge aldrig ditt barn ditt kreditkort för köp på internet. Om du vill låta ditt barn köpa grejor – var då alltid med då detta sker
 • Diskutera oönskade mail (spam) med ditt barn. Lär dem att dessa erbjudanden ofta är bedrägerier. Lär ditt barn att ta bort dessa meddelanden och att inte öppna eventuella bilagor.
 • rman8762lFråga om vilken policy som gäller för Internetanvändning på ditt bibliotek och på ditt barns skola. Om ditt barns vänner har datorer hemma, prata med deras föräldrar för att avgöra om deras regler och praxis för övervakning överensstämmer med din egen.

Hur gör du och andra?

Kommentera gärna artikeln här under eller ventilera dina åsikter i Forumet!

En kommentar

 1. Carling

  Grymt bra artikel! Det här är verkligen värt att diskuteras med barnen!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: