Annons:      

Start / Forum

Forum

Välkommen till Hemdatornytts forum. Här kan du ventilera allt som har att göra med hemsidans artiklar, datorer förr och nu, spel – ja allt som har någon form av anknytning till datorer. Nu finns även en sektion för foto.

Välkommen Gäst 

Visa/Göm Menyn

Välkommen Gäst. För att skriva i forumet krävs registrering.

Sidor: [1]
Författare Ämne:Nystarten
Admin
Administratör
Inlägg: 9
Permalink
Ulf Selstam
Inlägg Nystarten
på September 3, 2013, 23:10
Citat

Hur det hela startades - denna gång!
Välkommen tillbaks efter nära 20 års uppehåll! Ja, det är faktiskt så länge sedan nr 1 av av Svenska Hemdator Nytt kom ut! Som de allra flesta vet så döptes tidningen om till PC Hemma år 1994 och namnet Hemdator Nytt förpassades sedan in i historiens glömska. Åtminstone vad det detta jag trodde - fram tills 2011. Som nybliven pensionär rotade jag igenom mina gömmor och fann någ­ra exemplar av SHN. I stället för att slänga dessa som jag tyvärr gjort med många andra tidigare så be­slöt jag mig för att digitalisera dem till PDF-filer först innan jag förpassade dem till det runda arkivet under skrivbordet.

Tanken dök plötsligt upp att kanske lägga ut dem till läsning för andra på en egen hemsida. http://www.hemdatornytt.se skapades och döm om min förvåning när denna sida hittades av allt fler nostalgiskt lagda personer runt om i landet! Efter något år hade jag lyckats scanna in hälften av de totalt 84 utgivna tidningarna och den positiva responsen blev allt mer intensiv ju längre arbetet fortskred. “Tänk om...!”

Under 2012 började jag fundera på vad som skulle kunna uppta min lediga tid när detta projekt med inscanningar började närma sitt slut. Som en trevare lade jag ut min fundering på hemsidan: “Skall vi väcka Hemdator Nytt till liv igen?” Strax började det komma in mail som t.ex: “Jag blev mycket glad när jag läste att du funderar på att kanske återuppliva tidningen! SHN är en av anledningarna till att jag idag jobbar som lärare i datavetenskap på universitetsnivå och att jag har ett brett datorintresse.”

“Tänk om jag skulle starta upp tidningen igen?” tänkte jag och började fundera... Att trycka upp en tidning på papper och distribuera via butiker etc kräver alldeles för mycket resurser som jag inte har. Men där­emot att skapa en digital tidning med läsvärt innehåll som skulle kunna läsas på såväl dator som på läsplattor av olika slag. Det skulle fungera!

Läsplatta eller dator?
Det första trevande resultatet publicerades i december 2012. Priset på tidningen är exakt detsamma som priset på det sista numret som kom ut 1994: 24:90. Att jag valt att ta betalt för en digital tidning på detta vis är av tre anledningar: Jag behöver täcka en hel del kostnader för programvaror, webbplats­ utrymme och, så småningom, en egen dedikerad server eftersom jag märker att jag behöver alltmer bandbredd.

Den andra anledningen är att jag behöver resurser för att utveckla det här projektet alltmer med hjälp av tjänster som jag troligen tvingas att köpa. Slutligen vill jag gärna kunna arvodera de skribenter som medverkar i varje nummer Håll nu utkik efter kommande nummer!

Sidor: [1]

3 kommentarer

 1. Hej, trevlig sida! Vilken underbar nostalgikick att läsa gamla nummer! Jag undrar om du kommer att göra så att samtliga nummer blir nedladdningsbara som PDF:er? Nr 1-3 -86 samt 5 och 7 -87 kan man ladda ner men inte de andra.. väldigt synd! Vill gärna kunna läsa dessa “offline” utan flash.. Med vänlig hälsning!

  • (fel, det är nr 5 och 6 -87 som går att ladda ner, ej nr 7)

   • Ulf Selstam

    Hej! Kul att du hittade hit! Under året kommer de flesta inscannade tidningar att arbetas om och i samband med detta kommer troligen samtliga att bli nedladdningsbara.
    Gott Nytt År!
    Mvh Ulf

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: