Pixword Raspunsuri Pixword napoveda Pixwords 2 litere Pixwords 6 litere Pixwords 8 litere Pixwords 12 litere Pixwords 14 litere
Från förr: Lynx med speltester – Svenska Hemdatornytt

Annons:      

Start / Artiklar / Från förr: Lynx med speltester
Rubrik

Från förr: Lynx med speltester

Från Hemdator Nytt nr 5-1990

Lynx är maskinen som kom av sig. Nu har den kommit på sig igen – och dessutom med mängder av spel, av mycket hög kvalitet

Rubrik

Lynx fanns i två modeller

Problemet hos den portabla spelkonsolen Lynx var bristen på bra och välgjorda spel. Med tanke på att den har hållit en tätposition som marknadens absolut vassaste maskin genom åren så har bristen på program varit svårbegriplig. En redesign var på plats och ur ritbordet strömmade en betydligt snyggare och fräckare burk. Rent tekniskt sett så har inte mycket ändrats inne i burken. Det som har tillkommit är en lampa för bakgrundsljus. Mest positivt är att det krävs en betydligt mindre ficka för att få plats med Lynx II nu för tiden. I samband med detta gör man också ett nytt försök på mjukvarusidan. Man har snickrat samman en hög med mycket välgjorda spel. Och många är de också. Helt otroligt!

xybotslynxXybots

I arkadhallarna har detta länge varit en av mina favoriter. Det är inte helt purungt och jag har längtat efter att få det i hemmaversion. Nu finns det. Detta är ett labyrintäventyr i 3D och det känns lite som en korsning mellan Space Harrier ochDungeon Master. Det gäller att skjuta sig igenom ett antal labyrinter, plocka skatter och ha skoj. Till Lynx är den ett givet köp.

Scrapyard Dog

ScrapyardDogLouis lilla hund har blivit hundnappad av en elak skurk vid namn Mr. Big. Nu skall man guida lille Louis genom en massa svåra nivåer. Spelet är sidscrollande och kan i och för sig jämföras med Mario. Det skiljer sig dock en del i själva spelutförandet. Här skall man inte hoppa på folk. Man skall beskjuta dem. Fyra hemliga rum finns det och mängder med prylar att köpa i affärer som är utspridda här och var.

 

Bill & Teds Exelent Adventure

s_VikingChild_2Ah! Excellent läckert. Jag borde sett filmen. Den handlar om två vänner, Bill & Ted och deras äventyr i en telefonkiosk på väg mellan tidsåldrarna. Så gör även spelet. Det måste ju sitta många Lynx-ägare som bara längtar efter ett välskrivet traditionellt äventyrsspel. Med sitt ovan-perspektiv och små arkadsekvenser är detta ett äventyrsfrossande av högsta kvalitet. Jag har inte sett något bättre på länge.

 

Viking Child

s_VikingChild_2Nåja! Även om detta inte är ett höjdarspel så duger det. Det liknar i viss mån Scrapyard Dog på så sätt att det är ett sidscrollande arkadäventyr i vikingamiljö. Det är dock en aning långsamt. Detta uppvägs dock av en varierad spelidé en sällsamt trivsam bak­grund. Vikingaspel kan man aldrig få nog av. Ett givet köp för arkadäventyrarnsrävarna. Övriga bör satsa på Ted & Bill

 

 

s_ZarlorMercenary_7Zarlor Mercenary

Att skriva bra skjuta-ned är en svår konst. Att skriva dåliga är ingen konst alls. Zarlor Mercenary är ett bra skjuta ned. Faxtixt det bästa som gjort till Lynx. Spelidén är enkel; Skjut på allt, oavsett om det rör sig eller ej. Alltid ger det någon poäng. En kul finess är att varje gång man blir träffad så tar skotten på kraftsköldarna. Det skall alltså till ett par träffar innan man åker ut. Detta innebär att spelet räcker läääänge även om man är mindre skicklig. Är man mer skicklig så innebär detta att man har mer pengar att handla för i butiken.

91899-Crystal_Mines_II_(USA,_Europe)-2Crystal Mines II

Oj, detta blev ytterligare ett favoritspel. (Det är bäst man hoppas på löneförhöjning så man har råd att köpa alla) Tänk er gamla Rockford / Boulder Dash. Utrusta sedan hjälten med ett gevär och öka arkadkänslan. Det är Crystal Mines. Spelidén är enkel med beroendeframkallande. Dessutom är detta ett typiskt exempel på hur man kan ta en gammal idé, fräscha upp den och få ett spel som känns mycket nyskapande och spännande. Inget nytt under solen men so what…


roadblastersRoadblasters

Mja, bättre racerspel till Lynx finns ju. Vill man ha ett spel där man kan blåsa på längs vägbanorna i högsta fart och dessutom skjuta ned allt inom synhåll så är detta det bästa spelet. Vill man ha mindre våld och mer spelkänsla så bör man i stället titta på Checkered Flag i stället.

 

s_MsPacMan_5Ms. Pac-Man

Tja, gillar man Pac-Man så måste man ju gilla hans kvinnliga motpart. Problemet med detta spel är dock dess ålder. Ms Pac-man och även Pacmania är väl inte de färskaste spelen just nu. Något för nostalgikerna kanske?

 

 

APB_Lynx_14A.P.B.

Det här var ett lustigt litet spel. Det går ut på att man skall styra en polisbil och utföra en massa uppdrag. Missköter man sig så åker man ut med huvudet före. Mitt problem med A.P.B. var att jag inte kunde styra bilen ordentligt. Frmför bilen befinner sig en liten boll som anger körriktningen och det är den man styr. Polisbilen hakar på och följer bollen. Annars var spelet kul med en ganska bister humor.

Turbo_Sub_-_1991_-_AtariTurbo Sub

Det här var lite annorlunda. I grund och botten är det ett skjuta ned. Det är dock utsikten på skärmen som skiljer det från övriga spel. Man ser ut genom periskopet och det är detta man skall snurra för att träffa de motståndare som kommer farande. Sedan är det bara att trycka ned fire-knappen och skjuta på allt som rör sig. Titt som tätt skall man dyka ned under vattnet. Här är det mera skjuta. Plus en hinderbana.Och en handelsbod. Enkelt men vanvettigt kul.

s_Robotron2084_3Robotron

Tyvärr, tyvärr. Varje paket skall innehålla någon flopp och i detta paketet fanns Robotron. Man befinner sig på ett fält. En massa robotar strömmar till och sedan skall man skjuta ned alla. Inte speciellt kul! Detaljerna är alltför små och skärmen blir grötig.

 

Cyberball

91959-Tournament_Cyberball_2072_(USA,_Europe)-2Amerikansk fotboll med mängder av strategi och våldsamheter – kan det va’ nåt? Detta är det mest komplexa av alla spelen i till Lynx. Förutom snabba arkadfingrar så kräver det också ett taktiskt sinnelag. Man skall välja formationer för spelarna och sedan föra bollen framåt i enlighet med dessa. Kul om man gillar amerikansk fotboll.

Ninja Gaiden

s_NinjaGaiden_5Sidscrollande ninjaspel har en stor och köpstark publik. Delta är betydligt bättre än motsvarigheten på Game Boy: Double Dragon. Annars är det en likartad historia. Med näbbar och klor skall man arbeta sig igenom den ena skärmen värre än den andra. Asså är det en slutväktare i ändtampen. Grafiken är dock prydlig och det finns ett förvånansvärt stort antal slag att välja mellan, samt några prydliga saltomortaler.

Pac-Land

91934-Pac-Land_(USA,_Europe)-2Jaha, tänkte jag. Ytterligare en Pac-man. Men så var inte fallet. Detta är spelet där man skickar Pacman ut på uppdrag i ett sidoscrollande arkadäventyr. Ja, jag vet att det låter tjatigt men det liknar i princip såväl Scrapyard Dog och Viking Child. Kvalitets­mässigt ligger det mitt emellan båda dessa spel. Det är en smula grovt i grafiken men det är det klart klurigaste av alla tre. Något svårt och d:o kul.

S.T.U.N. Runner

91952-S.T.U.N._Runner_(USA,_Europe)-2Aii! Ytterligare en arkadfavorit. Man skulle kunna tro att Atari hade ringt hit och frågat efter mina favoriter innan de har tillverkat denna batch. Så var dock inte fallet. Spelet är ett racerspel som utspelas i stora tunnlar där man fritt kan köra på såväl väggar som tak. Gravitationen fungerar dock bra så man dras ofelbart ned mot golvet. Här och var finns det saker att skjuta på och här och var finns det skatter och Power-Ups att plocka upp. Småputtrigt!

Hard Drivin

HardDrivinDetta är spelet som ofelbart kommer att jämföras med originalet i form av myntmaskinen. Det kan också jämföras med Mega- driveversionen som också finns ute nu. Att denna version faller platt får dock endast skyllas på Lynxens storlek. Skall man vara ärlig så är det lite orättvist att jämföra en myntmaskin med en portabel – även om det är en Lynx. Det är skillnad på skärmstorlek. Spelet är något svårstyrt i brist på ratt. Man har dock behållit den svindlande känslan i stuntmanövrerna.

Checkered Flag

hqdefaultDetta är spelet för racerpuristerna. Närmare en Fl-bil kan man inte komma. Det finns mängder av banor och mängder av parametrar att ställa in. Spelet får toppbetyg för realismen. Annars hade jag gärna sett fler effekter på skärmen. Nu har man bara en scrollande fond men en och annan åskådare eller ko hade inte suttit fel.

 

 

Warbirds

s_Warbirds_9Got you Red Baron! Har man flugit toppmoderna F-femtielvatusen så kan det kännas som en mysig omväxling att sätta sig i ett riktig gammalt biplan och känna på hur man slogs under andra världskriget! De begräns­ningar som fanns i planen på den tiden gör en simulator av denna typ till en sällsam upplevelse. Detta skall nog utnämnas till Lynx mest välgjorda spel. Att det inte hamnar överst på min topplista skall helt och hållet lastas det faktum att jag föredrar äventyr framför flygsimulatorer.

Till slut:

Det var en imponerande samling som Atari lyckats ställa samman. Nu kan man börja ta Lynxen på allvar. Att den skåpar ut Game Boyen med hästlängder är självklart men Game Gear får se upp. Jag har i alla fall fått en ny favoritmaskin till tågresorna. Nu vill jag bara lägga nävarna på en batterieliminator. Lynxen käkar ju batterier långt värre än någon annan maskin.

Denna artikel fanns att läsa i Svenska Hemdator Nytt nr 5-1990. Hela denna tidning och samtliga utgivna nummer finns att läsa HÄR

Annons:
Från Hemdator Nytt nr 5-1990 Lynx är maskinen som kom av sig. Nu har den kommit på sig igen – och dessutom med mängder av spel, av mycket hög kvalitet roblemet hos den portabla spelkonsolen Lynx var bristen på bra och välgjorda spel. Med tanke på att den har hållit en tätposition som marknadens absolut vassaste maskin genom åren så har bristen på program varit svårbegriplig. En redesign var på plats och ur ritbordet strömmade en betydligt snyggare och fräckare burk. Rent tekniskt sett så har inte mycket ändrats inne i…

Betyg

Betyg: Bli den förste!

Kommentera

Din mailadress kommer inte att visas för andra. Obligatoriska fält är markerade med *

*