Raspunsuri pixword solution Pixword Pixwords 2 litere Pixwords 6 litere Pixwords 8 litere Pixwords 12 litere Pixwords 15 litere
Från nr 6/1990: Sam Coupé – En rolig dator men tål den konkurrensen? | Svenska Hemdatornytt

Annons:      

Start / Artiklar / Från nr 6/1990: Sam Coupé – En rolig dator men tål den konkurrensen?

Från nr 6/1990: Sam Coupé – En rolig dator men tål den konkurrensen?

2014topHur många känner till datorn Sam Coupé? Tomas Helsing från Retroguiden se har nyligen skrivit om denna lilla charmdator HÄR och intresset för datorn lever fortfarande på sidor såsom SamCoupé.com . Med andra ord, dags att damma av artikeln från 1990! Håll till godo!

Så har äntligen den omtalade SAM Coupé dykt upp i Sverige. Det är inte ofta det kommer en ny dator som är helt inriktad för hemmabruk. Man kan bara hoppas att den kan stå rycken mot de övriga datorerna och spelkonsollerna.

Efter att ha suttit och hackat i datorn är mitt första intryck bara positivt. Nåja, ett par skönhetsfläckar finns det men varför börja med dessa deprimerande fakta?

Denna lilla roliga figur har ritats av Robin Evans och förekommer flitigt i MGT:s marknadsföring.

Denna lilla roliga figur har ritats av Robin Evans och förekommer flitigt i MGT:s marknadsföring.

Kanske jag skall gå tillbaks i tiden ett par år. Min stora favoritdator under många år var Spectrum. Denna dator är såväl lättprogrammerad som sympatisk i spelutbudet. Det bästa med denna dator var dock de tillbehör som dök upp efter ett tag. Först kom Beta Basic – en utbyggnad av Spectrumbasicen. Sedan kom Discipleinterfacet som gjorde det möjligt att koppla in en ordentlig diskettstation i stället för den mer officiella Microdriven. För er som inte var med när det begav sig kan berättas att detta var en hiskelig konstruktion bestående av en liten låda med en evig bandslinga som alltid trasslade sig och tappade data.

Nåväl, man hade Spectrum, Beta Basic och Disciple. Av någon anledning blev detta också grunden till den dator som nu heter SAM Coupé. Bolaget bakom Disciple, MGT, beslöt sig för att tillverka en Spectrumkompatibel dator med diskstation och utökad Basic från Andrew Wright som skrev Beta Basic. Kan något vara roligare för en gammal Spectrumiot?

I Sverige finns det inte en ny Spectrum att uppbringa men i England är den fortfarande mycket populär. Även i Spanien och Italien finns det många användare och MGT hoppas på en framtida marknad där.

Stödfötterna på sidorna ger SAM ett lite annorlunda intryck. Tangentbordets lutning med stöd för handlovarna är mycket skrivvänligt.

Stödfötterna på sidorna ger SAM ett lite annorlunda intryck. Tangentbordets lutning med stöd för handlovarna är mycket skrivvänligt.

Utseende

SAM Coupé är en sällsam dator. Den liknar faktiskt inget annat på marknaden. Naturligtvis har den ett tangentbord med alla nödvändigheter inklusive funktionstangenter. Framför tangenterna finns det dock en liten avsats och det är denna som ger datom sitt karaktäristiska utseende. Det är nämligen meningen att man skall vila händerna där, när man skriver. Av alla datorer jag hittills har stött på, och det är många, är faktiskt SAM den mest bekväma. Det förvånar mig att ingen har fått denna förträffliga idé tidigare. Hade sedan tangentbordet haft å, ä och ö så skulle den ha varit ett självskrivet val för alla som sysslar med ordbehandling.

Nu är inte SAM avsedd för såpass triviala sysslor. Detta skall bli en 8-bitars speldator av högsta klass. Därför finns det mängder av uttag på maskinen. Naturligtvis finns det såväl joystick- som musport. Det finns MIDI in, MIDI ut och uttag för kassettbandspelare.

Modeller

Det sista kanske kräver sin lilla förklaring. SAM finns i många modeller och varianter. 256 K, 512 K, utan diskstation, med 1 diskstation eller med 2 stationer. Det fina med datorn är nämligen att den mycket lätt kan byggas ut. Man kan t.ex. börja med att köpa den enklaste modellen utan diskstation och endast 256 K. Senare när kassan tillåter är det en enkel sak att knuffa in extra minne eller några drivar. I och för sig måste dessa monteras i datorn men det är nästan barnsligt enkelt att montera en diskstation på SAM. Det är bara att lyfta på en lucka på datorns framstycke och försiktigt knuffa driven på plats.

Programvara

Den programvara som behövs för att styra driven medföljer på disk. DOSet, kallat Samdos ligger i mjukvara och kan på så sätt enkelt uppdateras. En enkel genväg till diskhantering är att stoppa in systemdisketten i driven och trycka på F9. Denna tangent är fördefinierad som BOOT, vilket laddar in Samdos från disk och startar ev. Autoprogram. Därifrån kan man nå andra programfrunktioner som Demo, Spectrumemulatornoch Flash. Det sistnämnda är ett grafiskt paket som är skrivet av göteborgaren (skryt skryt) Bo Jangeborg. Trots att inga möss ännu är utvecklade till SAM så är Flash ett mycket smidigt program för att skapa vackra bilder på SAM. Det är mycket användarvänligt och påminner en smula om Atari ST;ns NeoCrome. Programmet styrs via WIMP (Windows, Icons, Mouse and Pointers) eller skall man i brist på mus kalla det WIP. Bl.a. visar Flash att det inte är omöjligt för en duktig programmerare att skriva ett välgjort användargränssnitt till SAM även om detta nu inte finns inbyggt i datorn från början.

Skärm

De som har använt en Spectrum kommer med skräck i ögat ihåg något som kallades “Colour Clash”. Det innebar att varje teckenruta inte kunde innehålla mer än två färger och att spritar gärna ändrade färg när de for över skärmen. Detta problem är löst i SAM. Datorn arbetar i 4 olika upplösningar s.k. Modes.

Mode 1 är identisk med Spectrum och är väl egentligen endast avsedd att simulera denna dator.

Mode 2 är något bättre med 192 linjer där varje grupp om 8 punkter kan hålla 2 olika färger. Personligen har jag inte fattat vitsen med denna upplösning men det är säkert något elektriskt.

Mode 3 ger 85 tecken per rad med 4 färger i varje. Denna mode är mest avsedd för de som vill arbeta med ordbehandlare och liknande.

Mode 4 är såväl SAMs som min favorit. 192 rader med 256 punkter kan ställas i 16 olika färger från en palett på 128 färger och det gör att SAM har en upplösning som väl kan jämföras med “gamla” STn. Detta är superbt. Det finns möjlighet att skicka ST-bilder till SAM. Resultatet blir mycket bra. Förhoppningsvis kommer spelföretagen att satsa på färgstarka SAMspel i framtiden.

På baksidan finns alla uttag man kan önska sig inkl. Scart

På baksidan finns alla uttag man kan önska sig inkl. Scart

Tut

Har man bild vill man också ha ljud. Datorn kommer har ett inbyggt chip av typ Philips SAA1099 vilket ger sex kanaler fördelade på 2 stereo ut-kanaler. Chippet täcker 8 oktaver och har full amplitud- och envelopekontroll. Dessutom kan man skicka styrkoder via MIDI till en synth.

Basic

Fördelen med en dator av denna modell är att den har inbyggd Basic. Det är inga extra programdiskar med kryptiska språk som kostar extra och operativsystemet samt programspråket bildar en enhet

I grund och botten är det Spectrumsbasic. Ovanpå detta har det lagt in många extra kommandon vilka gör SAM till en unik dator. Dess förmåga att strukturera progam, dess hanterande av snurror och vilkor gör SAM Coupé till det ultimata verktyget för den som vill skriva spännande kod. Ett exempel är den korta funktion som jag snabbt skrev för att kunna bedöma vilket av två tal som var störst

10 DEF FN MAX(A,B)-A*(A>B)+B*(A<B)

Detta går i och för sig att göra på en Spectrum också men det kan ge en försmak av den kompakta elegans som utmärker SAMs Basic.

För den som skall lära sig programmera i Basic kan jag inte tänka mig någon bättre väg. Plötsligt kom jag att jag har glömt att kolla om GOTO-kommandot finns kvar. Överflödigt är det i alla fall.

Godbit

Det bästa sparar vi i alla fall till sist och det är SAMs snapshot. I varje pågående Spectrumprogram kan man med en enkel tryckning av en knapp på datorns baksida frysa datorn. Via olika kommandon kan man sedan spara en skärmdump på disk, man kan spara hela spelet på disk eller man kan gå in i SAMs Basic och stoppa in värden i datorn via POKE. Att på detta sätt kunna få alla sina gamla godbitar på disk och snabbladdade i datorn är en verklig fördel. Till skillnad mot ex 16-bitars datorerna så kan en SAMdisk innehålla mer än 14 olika “snapshots”. Jo, ni läste rätt: 14 spel på varje disk. Maffe!

Värdering

SAM Coupé är den dator som QL borde varit.Den är smidig, elegant och lättarbetad. Den stora frågan om dess framtid kvarstår dock???

I konkurens med ex Atari ST och Amiga står den sig en smula slätt. En Amiga 500 kostar i dag c:a 5.500:-. En 520 ST kostar c:a 4000 :-. En SAM Coupé med diskstation och 256 K kostar 3000:-. Jag undrar vem som skulle tveka.

Dock är SAM Coupé en mycket sympatisk dator och jag hoppas att den också uppnår den popularitet den förtjänar.

Clas Kristiansson

OSÄKER FRAMTID FÖR SAM COUPÉ

Precis efter det att vårt testexemplar hade kommit till redaktionen och undergått ett par veckors idogt testande, (vi har ju massor av programvara för Spectrum som vi körde igenom för att se “om det fungerade”), fick vi beskedet om att Miles Gordon Technologys hade begärts i konkurs.

Såväl vi på redaktionen som den svenske importören: Chara’ Data, kastade oss på telefonerna för att försöka få en kommentar från tillverkaren. Helt tyst under flera dagar.

Efter ytterligare några dagar lyckades Hans P Eckert på Chara fl tag på Alan Miles och det visade sig att MGT, trots drygt 6000 sålda datorer och en restnotcrad orderstock på 3000 maskiner inte lyckats hålla sin likviditet på plussidan. Banken hade satt stopp för vidare arbete.

Nytt företag?

I det nya bolag som eventuellt kommer att återuppstå antas både Bruce Gordon (ovan) och Alan Miles att P ingå.

I det nya bolag som eventuellt kommer att återuppstå antas både Bruce Gordon (ovan) och Alan Miles att ingå.

Enl Alan Miles har dock flera företag redan visat intresse för att gå in med friskt kapital i en ny bolagsbildning för att säkerställa en fortsatt tillverkning. “MGT kommer att försvinna men SAM lever vidare. Det är företaget som har misslyckats inte dess produkt”, säger Alan Miles.

Om man lyckas är dock en öppen fråga. MGT har skulder på över 1,5 miljoner pund och 28 anställda har redan sagt upp sig. Ironiskt nog inställde företaget sina betalningar samma dag somdet första arkadspelet för SAM introducerades. Det var företaget Enigma Variations som hade fått fram spelet Defender of the Earth.

Enigmas chef: Richard Naylor berättar att man blev ganska chockade av beskedet om MGT:s svårigheter. Om man kommer att tillverka fler spel beror nu helt på vad framtiden visar.

Fortsatt stöd från INDUG

Independent Disciple User Group (INDUG) har lovat en försatt support för alla SAM-ägare. INDUG kan kontaktas på telefon: 00944 452 412572 eller på adress: INDUG, Format Publications, 34 Bourton Road, Gloucester GL4 OLE, England.

Sådan är situationen just för dagen (detta skrivs i mitten Juli 1990) och vad som kommer att hända nu är fortfarande en öppen fråga. Vi valde dock att presentera Sam Coupé i SHN trots dessa hotande orosmoln. Datorn är helt klart en mycket trevlig bekantskap. Fram tills dess nya besked kommer håller vi tummarna för att MGT lyckas hålla björnarna borta ett tag till och kanske kan få igång sin distribution igen. Det vore annars mycket olyckligt att kämpa så många år för att utveckla en produkt och sedan falla en millimeter från målsnöret. Vi lovar att återkomma så snart som möjligt med mer information.

/Ulf Selstam

1990_06_smallDenna artikel finns att läsa i sin ursprungliga form i nr 6 – 1990.

 

 

 

 

Annons:
Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: