Annons:      

Start / Artiklar / Kommer du ihåg Månadens diskett?

Kommer du ihåg Månadens diskett?

Under 1992 började vi sätta samman “Månadens diskett” för Hemdator Nytts läsare. Inspirationen kom, som det mesta annat, från utländska hemdatortidningar.

Jag fick nyligen ett mail från  Anders Casselmar  som funderade lite på de disketter som kunde medfölja tidningen från 1993-3 (?) och framåt. Han undrade om detta var något jag hade kvar?

När jag så berättade att så inte var fallet skickade mig Anders de 11 disketter som gavs ut under 1993 och undrade om detta kunde vara något att lägga upp på hemsidan så att andra kunde ladda hem dem?

Projekt: “Att få det hela att fungera” påbörjas….

bigEVN-129Disketter? Min dator har inte ens en diskettstation längre! Det var ju bara att skicka efter en dylik tingest från Cable World till den blygsamma kostnaden av 239:- inklusive frakt. Blixtsnabb leverans förresten!

Nu är det ju inte bara att koppla in stationen, stoppa in en Månadens diskett  och förvänta sig att det fungerar direkt. Dessa disketter var ju avsedda för PC-datorer av XT eller AT-typ med minst EGA-upplösning!

Jag testade med att ansluta enheten (dök upp som Diskettenhet A) satte in diskett PC-301 och fick bara svaret på skärmen: “Disken i enhet A: behöver formateras innan den kan användas. Vill du formatera den?”

Ut med disken, googlade runt och fick tipset att använda programmet  DOSBox. Hämtade hem detta program, installerade och körde igång det .

Genom att skriva mount a a:\ i dosfönstret hittade programmet så diskettstationen men hela tiden fick jag beskedet att disketten behövde formatteras.

Slut på steg 1 i detta projekt.

Eftersom jag bara fått disketterna till låns vågade jag mig inte på att gå vidare. Risken finns ju givetvis att disketterna Anders skickade till mig har avmagnetiserats och faktiskt behöver formatteras för att kunna användas. Så nu får jag väl försöka hitta någon diskett någonstans som jag vågar experimentera med!

Finns det någon som kan handleda mig vidare? Det hade varit kul att kunna få lägga upp innehållen på dessa disketter  här på sidan – här finns godbitar såsom “Island of Danger”, Wargames in a Maze”, “world Empire II” “Brick” m.fl.

Hör av er via kommentarsfältet här under eller via kontaktformuläret!

Jag kommer att uppdatera denna sida så fort jag har något nytt att berätta!

Ulf Selstam


Uppdatering 1 (16/10 kl 23:20):

311_1Jag fick ett mail av Ulf Urdén: “Hej Ulf!  Jag tror det kan vara så att disketterna är i DD format? Diskettstationer som kopplas till USB kan nästan aldrig läsa sådana. Jag tror du behöver en gammal pc med inbyggd diskettstation.

Sedan hörde Anders Casselmar av sig igen och bifogade en RAR-fil med alla disketterna – helt suveränt!

Jag har snabbtestat att köra via DOSBox och mer om detta test kommer….  Här har du i alla fall en bild av det uppackningsprogram som användes på disketterna och som jag också kommer att berätta mer om senare…

Här är arkivfilen

arkivetVill du leka lite själv under tiden och kanske komma med tips kan du hämta hela arkivfilen med disketterna: PC-301 t.o.m. PC-311- klicka på knappen!

Ladda hem arkivfilen

Diskutera detta ämne i vårt Forum

En kommentar

  1. Kult! Detta passar ju ypperligt ihop med en artikel om SMPD och hur dess verksamhet sköttes tycker jag.

    Såg även att gamla Magnum PD också finns på nätet nu och med tankar på att digitalisera deras bibliotek:
    http://www.amiga.re/

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: