Pixwords Raspunsuri soluzioni Pixword Pixwords 4 litere Pixwords 7 litere Pixwords 9 litere Pixwords 13 litere Pixwords 14 litere
Om att pigga upp sin gamla laptop – Svenska Hemdatornytt

Annons:      

Start / Artiklar / Om att pigga upp sin gamla laptop

Om att pigga upp sin gamla laptop

notebook-lg-r40-pecas-9723-MLB20021177731_122013-OJag har en äldre laptop av modell LG LGR40, en riktigt bra maskin då den lanserades, försedd med Windows Vista och en 250 Gb hårddisk. Datorn var bra att ha med sig när man reste tills dess surfplattorna fanns tillgängliga.

Hur som helst är detta faktiskt en rätt kompetent dator – bra att ha som reserv och backup till min stationära. Robust, bra tangentbord och inbyggd dvd-brännare. Nackdelen var bara att den kändes riktigt slö och batteriet räcker numera bra några minuter.

Att sälja den verkade inte vara någon bra idé – begagnatmarknaden ville inte ge mer än ett par hundralappar så tanken var att se om den gick att “hotta”upp och kanske få datorn att komma till nytta igen.

Uppgradering till Windows 10

Första steget var att uppgradera systemet till Windows 10 innan gratisperioden löper ut i april 2016. En inte helt problemfri process eftersom nedladdning från Microsoft strulade till det en aning men trägen vinner. Själva systembytet gav mig faktiskt en aningen snabbare dator som kändes betydligt mer “modern”. Jag har, sedan tidigare, vant mig vid Windows 10 på min stationära burk och förändringen från Vista var enbart positiv. Uppstartningstiden låg på ca 4 minuter.

samsung-850-evo-series-250gb(212538)_4_Normal_Extra-0Nästa steg var att byta ut den befintliga SATA-hårddisken mot en SSD d:o för att snabba upp datorn. Jag hittade en Samsung SSD 850 EVO på 250Gb hos NetOnNet för  849:- och passade på att köpa ett kloningskit för ytterligare 349:- på inrådan av försäljaren. Visserligen finns ju kloningsprogramvara att tanka hem gratis på nätet men i den här satsen medföljde en USB till SATA adapter.corsair-ssd-hdd-kloningskit(188061)_1_Normal_Extra

Före bytet av hårddisken ville jag klona över innehållet med system från den gamla till den nya hårddisken vilket var extremt enkelt tack vare adaptern och den medföljande programvaran. Nackdelen var att förberedelse- och kopieringsarbetet tog några timmar….

Nu skulle SSD-disken vara klar att sättas in i datorn. Två skruvar på datorns undersida lossades, den gamla hårddisken lyftes ur och den nya lades på plats. Luckan skruvades fast igen och datorn kunde slås på.

Uppstartningstid: 50 sek!

Redan vid starten märktes skillnaden. Från ca 4 minuter till 50 sekunder – låter inte så mycket men känns riktigt bra. Inga problem med inställningar eller tidigare installerade programvaror framkom och jag blev riktigt nöjd med resultatet.

[otw_shortcode_info_box border_type=”bordered” background_color_class=”otw-silver” border_style=”bordered” shadow=”shadow-down-right” rounded_corners=”rounded-3″ icon_type=”general foundicon-tools”]

df4d4841ec104139682e2641a_1Byte av Batteriet

Som jag nämnde tidigare räckte batteriet bara ett par minuter och det var dags att avsluta hela uppgraderingsprocessen med ett nytt, fräscht batteri. Jag beställde ett originalbatteri från Batteriexperten till det facila priset av 499:- inklusive frakt. Detta kom efter två dagar från beställningen (man blir lätt bortskämd med sådan bra service 🙂 )

batteriBatteriexperten har batterier till vad du än behöver oavsett om det är ett iPhone batteri, litiumbatteri eller hörapparatsbatterier du vill ha, så kan du räkna med att Batteriexperten har mängder av billiga batterier att välja bland.[/otw_shortcode_info_box]

Slutfacit:

Efter uppgraderingen blev resultatet en betydligt snabbare och modernare dator som lär kunna användas ett antal år framöver – även om den nästan kan klassas som “släpbar” 🙂

Kommentera

Din mailadress kommer inte att visas för andra. Obligatoriska fält är markerade med *

*