Raspunsuri romana soluzioni Pixword Pixwords 2 litere Pixwords 5 litere Pixwords 10 litere Pixwords 11 litere Pixwords 14 litere
Om hur det hela startade – en kort historik bakom Hemdator Nytt – Svenska Hemdatornytt

Annons:      

Start / Om hur det hela startade – en kort historik bakom Hemdator Nytt

Om hur det hela startade – en kort historik bakom Hemdator Nytt

Jag som driver den här hemsidan heter Ulf Selstam och är även den person som startade Svenska Hemdator Nytt eller Hemdator Hacking som tidningen då hette 1986

Ulf Selstam

Ulf Selstam – foto från 1989

Jag skall börja lite med att berätta om hur Hemdator Nytt kom till och hur detta projekt utvecklades och avvecklades.

Startade ensam

Det är inte så många som vet att tidningen Hemdator Nytt från början var ett enmansprojekt. Jo men! Allt började med att jag, 1984, skaffade mig en ZX Spectrum 48K  för att ha något att syssla med på mitt arbete. Jag arbetade på nätterna inom vården på den tiden och nattimmarna var många, lugna och myyycket låånga.

På den tiden fanns det inte så mycket litteratur om det som skulle vara början på hemdator-epoken. Det fanns engelska och amerikanska tidningar och ett fåtal svenska som inte direkt föll mig i smaken. Jag ville kunna läsa om hemdatorer ur en nybörjares perspektiv eftersom jag inte hade en susningom om saker som kodning, interrupter, maskinkod, basic och andra fraser. Någon sådan tidning fanns ju inte….

1986 på våren började jag göra allvar av min tanke på att själv skapa en tidning. Jag hade ingen egen praktisk erfarenhet av hur detta skulle gå till – hade jag haft det så hade troligen Hemdator Nytt aldrig blivit till! Resan blev betydligt svårare än vad jag någonsin hade föreställt mig. Men fruktansvärt intressant och stimulerande

omslag3-213x300

Premiärnumret – klicka för att läsa!

Premiärnumret

Första numret kom ut 1986 tack vare ett mycket förstående tryckeri som lärde upp mig under några år framöver. På den tiden fanns inget som hette desktop publishing utan all tryckning skedde på ett traditionellt sätt.

De första numren är alla skrivna på en ZX Spectrum och sedan utskrivna på en Sinclair termoskrivare. Dessa remsor skickades sedan till ett sätteri som gjorde utskrifter i rätt tryckvalitet, Remsorna monterades sedan på montageark, fotades och blev till tryckplåtar innan allt slutligen kunde köras i pressarna. Att resultatet ändå blev hyfsat, ja det visade sig av den respons jag fick när första numret kom ut i butikerna.

Jag fick snabbt lära mig vad skillnaden var mellan prima och sekunda trycksida. Likaså hur själva tryckprocessen gick till med paginering, vikning, häftning och skärning osv

Distributionen skedde via monopolföretaget Presam (inga andra alternativ fanns!) och det visade sig vara ett helt företag att sätta sig in deras arbetssätt bara det.

Kostsam start!

Visste ni att om man levererade t.ex.en upplaga på 10 000 ex så räknade Presam med att man sålde maximalt 25% av dessa. För att Presam skulle gardera sig mot förluster fick man inga pengar tillbaks förrän efter man hade levererat tre nummer och härefter var man tvingad att vänta ytterligare 3 månader innan de första pengarna kom tillbaks. Man var alltså tvungen att ligga ute med tryckkostnader för tre nummer under tiden!!!

Jag fick lära mig att ekonomin bara kunde gå ihop om man hade 100% kostnadstäckning av en tryckning från annonserna i varje enskilt nummer. Presam redovisning skulle sedan bli en tänkbar vinst ur vilken alla andra kostnader såsom arvoden, material, hyror etc skulle betalas.

macplusTuff investering

Vår första stora investering var en Apple Macintosh Plus med tillhörande hårddisk på 20Mb samt en laserskrivare som kunde skriva ut i hela 600 dpi. Steget in i Desktop Publishing hade börjat! På den tiden kostade denna utrustning närmare 40 000 men nu kunde vi skriva ut våra texter själva och montera dem. Rastrering av bilder fick fortfarande ske i en reprokamera – ännu hade inte digitaliseringen slagit fullt ut.

Inte förrän i början av 90-talet kunde vi köra produktionen helt digitalt men då fanns inga andra lagringsmedia än en sk Syquest som räckte till för de ca 200 Mb en tidning tog.

Redaktionen utökas…

Clas Kristiansson, alias Attle Barktunga. Framför sig en Mac Plus - redaktionens första stora investering samt en Mac SE Platsen är redaktionen i Garveriet i Floda och årtalet är troligen 1992

Clas Kristiansson, alias Attle Barktunga. Framför sig en Mac Plus – redaktionens första stora investering samt en Mac SE Platsen är redaktionen i Garveriet i Floda och årtalet är troligen 1992

Efterhand som Hemdator Nytt kom ut med allt fler nummer började jag få kontakt med andra datorintresserade som skulle kunna tänka sig att hjälpa till. En av de första var Clas Kristansson som säkert alla läsare av Hemdator Nytt väl känner till. Under den första tiden så höll Clas och jag till i gillestugan i mitt radhus i Floda men detta blev snabbt alldeles för trångt och opraktiskt. Jag letade efter någon passande lokal och vi hamnade då i Nääs industrier i ett mysigt gammalt hus med två kontorsrum. För att få hjälp med bokföring och annan administration anställde jag då en tjej: Anna Lisa Ericsson som sedan var med under många år.

Amiga-specialisten

henrikHenrik Mårtensson knöts till redaktionen under hösten 1988 och kom snart att ansvara för allt material beträffande Commodore – främst Amiga. Under hela tidningens resterande existens skrev Henrik insatta artiklar om hårdvara, mjukvara och om programmering, och var även en flitig spelrecensent. På bilden testar Henrik en uppsättning X-Specs 3D-glasögon från Haitex Resources för nummer 3-1989.

Tidningens illustratör: Johan Wanloo

Johan Wanloo - tecknare och skapare av illustrationerna till originalserien: Torsten

Johan Wanloo – foto från 1991

En annan personlighet som var knuten till redaktionen var Johan Wanloo som började publicera sina figurer i tidningen endast 16 år gammal. Alla SHN:s läsare känner säkert till  serien Torsten som tycks ha blivit en riktig kultfigur som starkt förknippades med Svenska Hemdator Nytt.

Johan medverkade i tidningen ända fram till och med 1994 och härefter kan hans alster ses  i såväl diverse tidningar  som på hans egen hemsida. Johan, som erhöll Adamsonstatyetten 2006, var även en flitig och omtyckt spelrecensent med en mycket personlig och humoristisk stil i sitt skrivande.

Många, många medverkande

Mycket av tidningens innehåll genom de aktiva åren skrevs av frilansande entusiaster. På vår Medverkandesida kan du se alla de personer som hade någon form av anknytning till redaktionen mellan åren 1986 och 1994. Finns inte ditt namn med så hör gärna av dig till mig så att jag kan komplettera listan!

Presams konkurs

1993 gick Presam i konkurs vilket skapade stora problem för nästan alla mindre tidningar i Sverige. Många gick omkull men vi klarade oss hjälpligt. Vi distribuerade tidningar till många butiker – både lokalt i Göteborg men även till vissa försäljningsställen i övriga landet. I och med konkursen förlorade vi tre levererade upplagor men även den avräkning som skulle ha skett. Totalt blev det en smäll på 1,5 miljoner!!!

Efter några månaders hårt arbete orkade vi inte längre och eftersom förlaget Bröderna Lindströms uttryckte en önskan om att få köpa tidningen såldes jag denna 1994. Från 1992 var det nämligen helt stopp hos leverantören av svenska tidningar, Tidsam, att ta emot nya tidningar så förlagets avsikt med köpet av Svenska Hemdator Nytt (som ju redan fanns i Tidsams distribution) var att sedan kunna byta namn på tidningen till PC Hemma med inriktning enbart mot PC-marknaden  för att, på så sätt, ta sig in på PC-tidningsmarknaden. Denna tidning finns kvar än idag (2014)

I dag vet vi hur det ser ut – det finns en uppsjö på PC- och Mactidningar men knappast någon som hade det breda utbud som vi hade med Hemdator Nytt

Hur ser framtiden ut?

2012_2013

Nr 1-2012 och 1-2013 finns att läsa – klicka på bilden!

2013 gick jag i pension och jag hade länge haft en tanke på att scanna in alla gamla utgivna tidningar för att bevara dem för eftervärlden men även för att få plats i mitt eget förråd. Jag hade sett att det hade poppat upp lite PDF-filer här och var på nätet och även fått förfrågningar om att lägga upp tidningen på olika sorters hemsidor här och var.

Sommaren 2013 började jag projektet och startade med att registrera domänen hemdatornytt.se. Resultatet kan ni följa på den här hemsidan efter hand som arbetet går vidare. Hemdator Nytt  finns även på Facebook och jag välkomnar givetvis alla nya “Likes”!

IMG_2609Tanken att återuppta utgivningen av Hemdator Nytt igen finns. Men då enbart som en digitaliserad tidning som kan läsas på datorn eller surfplattan. Två nya nummer har släppts, 2012 och 2013, men mottagandet blev relativt ljumt. Det är möjligt att fler nummer kommer att ges ut längre fram, vem vet?

Du som är intresserade att följa med på resan från här och framöver ber jag att du registrerar dig för mitt nyhetsbrev i spalten här intill. I mina utskick kommer jag att informera om utvecklingen och om vad som händer.

Ni får gärna kontakta mig med förslag på innehåll och material och kanske har någon även lust att vara med som skribent? Kontakta då mig via kontaktformuläret 

En kommentar

  1. “Två nya nummer har släppts, 2012 och 2013, men mottagandet blev relativt ljumt. Det är möjligt att fler nummer kommer att ges ut längre fram, vem vet?”

    Varför inte stöpa om siten för att bevaka samma datorer som på 80/90 talet ? Retro intresset har formligen exploderat dom 5-6 senaste åren och det kommer ut mer programvara för 64:an, Spectrum etc nu än på dom senaste 20 åren.

    Intresset finns, men ingen som servar detta riktigt bra.

Kommentera

Din mailadress kommer inte att visas för andra. Obligatoriska fält är markerade med *

*