Raspunsuri romana PixWord Segítség Pixwords 2 litere Pixwords 5 litere Pixwords 10 litere Pixwords 11 litere Pixwords 16 litere
PAX (Penny Arcade Expo) 2013 | Svenska Hemdatornytt

Annons:      

Start / Artiklar / PAX (Penny Arcade Expo) 2013
PAX drog massor med publik

PAX (Penny Arcade Expo) 2013

Svenska Hemdatornytt åkte på 10-årsjubileumet för PAX, en mässa fylld av spel och glädje.

Intresset för mässan är stor och folk köer länge för att komma in först och förhoppningsvis slippa köa ännu mer till de populäraste spelen.

Intresset för mässan är stort och folk köar länge för att komma in först och förhoppningsvis slippa köa ännu mer till de populäraste spelen.

PAX är, efter tyska Gamescom och japanska Tokyo Game Show, en av världens största spelmässor, som i år firar tio år i Seattle. Efter framgångarna har man nu expanderat med mässor i Boston och Australien. PAX står för Penny Arcade Expo och började i liten skala. Penny Arcade är en tecknad serie om två spelande kompisar som bygger på skaparnas personligheter. De tyckte det saknades en mässa som handlade om kärleken till spel. Det ligger en genuin känsla över mässan. Och många av besökarna spenderar hela året på att förbereda sig genom att skapa kostymer eller s.k. cosplay, där man klär ut sig till favoritkaraktären i ett spel eller en serie.

– PAX ger fansen chansen att leva ut. Man kan i princip ställa sig utanför och titta på folket som går in, och vara nöjd med upplevelsen, säger Gunnar Johansson, branschveteran inom spelmedia och PR.

Numera har det blivit en viktig och stor mässa med närmare 90 000 besökare. Stora aktörer inom spelbranschen såsom EA, Ubisoft, Microsoft, Sony och Nintendo ställer ut för att visa upp sina nyheter för spelarna. Men det finns nästan lika stor yta kvar åt de små utvecklarna som får möjlighet att försöka bryta igenom med sina verk. På stora mässgolvet finns en trång del packad av nya spel från indieutvecklare som trängs med nyfikna mässbesökare som vill testa deras spel. I år fann vi bra representation från Sverige som Rymdkapsel och Hot Line Miami 2. En annan favorit var Speedrunners, precis som namnet antyder bygger det på fenomenet om att klara ett spel snabbt, i detta fallet tävlar fyra spelare i plattformsmiljö om att komma längst.

Som ugglan Otus flyger man runt på svävande öar och i grottor.

Som ugglan Otus flyger man runt på svävande öar och i grottor.

På översta våningen finns en speciell del som kallas PAX 10 med utvalda indiespel. Bland PAX 10 finner vi norska Owlboy som har befunnit sig under utveckling i flera år. Bakom spelet står det norska indiegänget Dpad. De visade upp två spelbara banor på PAX i Seattle. Det är verkligen retrodoftande och mysigt. Som ugglan Otus flyger man runt på svävande öar och i grottor. Är man fan av Amiga- eller Super Nintendo-spel kommer man att älska Owlboy med sin detaljerade vackra pixelgrafik. Spelet börjar äntligen bli klart, men Dpad har inget bestämt datum.

– Vi har arbetat länge på det och gör hela tiden framsteg, vi släpper det när det är klart, säger Jo-Remi Madsen på Dpad.

Förutom PAX 10 finns flera andra spel på våning 6. Vad sägs om ett fightingspel där du bara hoppar och dropkickar? Låter knasigt, men var oväntat kul. Eller Youtube-fenomenet Angry Video Gamer Nerd som får ett eget spel. Vi finner även Killing Floor Calamity. En uppföljare till actionspelet som ändrat till fågelperspektiv där man försöker överleva vågor av attackerande fiender. Det visades upp på den lilla minikonsolen Ouya som använder sig av Android. Bakom spelet står svenska Gaming Corps.

– Det är otroligt kul att träffa fansen och communityt. De har spenderat så mycket tid med spelet och istället för någon hemlig pressvisning, så visade vi direkt för fansen och vi har fått väldigt bra respons på det PAX, så det känns bra, säger Robin Flodin.

Typing of the Dead på Dreamcast

Typing of the Dead på Dreamcast

Det är inte bara nya spel som lockar långa köer och glada säljare som försöker kränga merchandise på mässan, här finns även en retrohörna på en våning med massor av klassiska spel, allt från Kareteka på Apple II till Typing of the Dead på Dreamcast. De flesta unga verkar dock mest intresserade av Super Nintendo och NES i det klassiska rummet. Är man intresserad av brädspel så finns här mängder av olika spel att testa, Magic-dueller och andra kortspel. Bredden och den genuina glädjen gör PAX till en mässa som kan uppskattas av alla sorters spelare. Och spel är ju numera en populärkulturform för alla.

Martin Lindell

Svenskt på PAX
I vanlig ordning är Sverige välrepresenterat, här är ett urval av spel:

Battlefield 4
Utvecklare: DICE
Stor actionproduktion av hög kvalité som lockade timlånga köer.

Hot Line Miami 2
Utvecklare: Dennaton Games
Pulserande svår action som väcker reaktion.

Rymdkapsel
Utvecklare: Martin Jonasson
Bygg din egen rymdbas i ett stilistiskt spel.

Killing Floor Calamity
Utvecklare: Gaming Corps
Actionspel där man ska överleva vågor av attackerande fiender.

Pay Day 2
Utvecklare: Starbreeze
Samarbetsspel med polis och tjuv, som tagit ett rejält kliv.

Wolfenstein
Utvecklare: Machinegames
Actionklassikern i modern tappning.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: