Pixwords Raspunsuri solution Pixword Pixwords 2 litere Pixwords 5 litere Pixwords 9 litere Pixwords 12 litere Pixwords 15 litere
Så här använder du Procamera 8 för att ta riktigt bra bilder – Svenska Hemdatornytt

Annons:      

Start / Foto & Bild / Appar / Så här använder du Procamera 8 för att ta riktigt bra bilder

Så här använder du Procamera 8 för att ta riktigt bra bilder

I och med att iOS 8 kom så lanserades den nya fotoappen Procamera 8. Den föregående versionen var bra men denna nya har tagit kameraappen till en helt ny högre liga. Appen erbjuder nu iPhone-fotografer helt andra möjligheter till kontroll över bilderna som tas för det facila priset om SEK 50.00.


Den nya Procamera 8-appen erbjuder:

  • VividHDR avacerad HDR-tagning med tre bilder
  • Kontroll över exponeringen med svepning
  • Kontroll över exponeringstid, ISO känslighet, vitbalans och färg
  • Videospelare med Slow motion

I den här artikeln tar vi en titt på Procamera 8 och visar dig hur man tar riktigt bra bilder, steg för steg.

Gränssnittet

Gränssnittet

Det först du lägger märke till när du startar Procamera 8 är att appen öppnas snabbt och när den laddats in visas en stor sökare med en rad av kontroller, alla kan anpassas att visas precis så mycket eller lite du vill.

ProCamera-5Du vill troligen anpassa dessa egenskaper och inställningar direkt när du startar appen första gången. För att göra detta klickar du på inställningsikonen längst ner till höger i sökaren. Ett litet fönster med 12 olika ikoner öppnas och ger dig snabb åtkomst till de vanligaste funktionerna som används i  Procamera. Härifrån kan du anpassa inställningarna så att de passar just dig och dina behov. Vill du dyka ännu djupare ner i inställningarna klickar du på den nedersta vänstra ikonen för att öppna upp ytterliga inställningsmöjligheter.

 

Hela din iPhoneskärm används som sökare med de viktigaste kontrollerna tillgängliga vid den övre och nedre kanten av skärmen

Separerad kontroll av skärpa och exponering

Kontroll av skärpa och exponering

En av nyckelfunktionerna hos Procamera är möjligheten att separera skärpeinställningspunkten från exponeringen.

För att ställa in skärpan och exponeringen till en och samma punkt – klicka på skärmen och håll kvar. En liten blå ruta och en gul cirkel syns och det är i dessa punkter som skärpa respektive exponering ställs in.

För att separera punkterna klickar du bara, håller kvar och drar sedan runt dem på skärmen . Den gula cirkeln låser exponeringen, den blå rutan låser skärpan.

ProCamera-6I bland kanske du vill finjustera exponeringen en aning. Detta gör du genom att använda exponeringskontrollen i den nedre delen av skärmen. Dra med fingret från vänster till höger för att finjustera bilden.

 

När vi ändå är inne på ämnet exponering så är HDR ett av de nya tillskotten i Procamera 8. För att slå på denna funktion klickan du på ikonen till vänster om avtryckaren (den med två pilar som går åt motsatt håll). Nu visas ett nytt fönster med alternativ inklusive video, foto, HDR, natt samt scanning av QR-kod. Genom att välja HDR kommer ett antal bilder att tas i snabb följd och bearbetas som  HDR (high dynamic range) Med detta menas att appen tar tre olika bilder med olika exponeringar och kombinerar dem till en bild. Resultatet blir en perfekt exponerad bild som sedan kan förbättras ytterligare om man integrerar appen med VividHDR. som kan köpas till för SEK 20.00

Kontroll av vitbalansen

Kontroll av vitbalansen

Inom digitalfotografering innebär vitbalans att man tar bort orealistiska färgförskjutningar från en bild för att se till att vitt verkligen ses som vitt i bilden. Olika ljuskällor ger ljus med olika våglängder och visas som olika färgskiftningar i bilden. Digitalkameror använder ofta automatisk vitbalans som försöker kompensera ett motivs färgtemperatur och därigenom neutralisera dessa färgförskjutningar.

ProCamera-7För att få mer kontroll över inställningarna för vitbalans måste du slå på kontrollen för detta från inställningsmenyn. När detta är gjort syns bokstäverna AWB på skärmen. Klickar du på AWB så visas ett dragreglage för färgtemperaturen längst ner på skärmen. För att justera värdet flyttar du bara reglaget åt vänster eller höger tills dess önskad färgnyans erhålls.

 

När du tar ett kort

När du tar ett kort

När du skall ta ett kort med Procamera så finns det tre olika sätt att göra detta. Det första är att pressa avtryckaren längst ner vid kanten på skärmen. Det är värt att notera att slutaren bara slår till när du släpper på trycket – en bra egenskap som gör det enklare att undvika skakningsoskärpa.

Deta andra sättet är att helt enkelt knacka på skärmen. Denna funktion slår du på i appens inställningar och är mycket praktisk att använda vid t.ex. gatufotografering eftersom man slipper leta runt efter avtryckaren.

Den tredje metoden är att använda volymknappen på din iPhone som avtryckare. Behöver du motsvarigheten till en trådutlösare kan du med fördel använda dina hörlurar vars volymkontroll då fungerar som avtryckare. Praktisk om man vill vara diskret när man tar en bild. Även denna funktion behöver slås på i appens inställningar.

Bearbeta dina bilder i Procamera 8

Bearbeta dina bilder i Procamera 8

Procamera erbjuder en rad med bildbearbetningsverktyg. För att komma åt dessa och kunna bearbeta din bild i appen måste du först välja vilken bild du vill arbeta med. Klicka på galleri-ikonen i det nedre vänstra hörnet och välj bild från kamerarullen. Klicka sedan på “edit” längst ner till höger.

ProCamera-8

Procamera 8 har ett urval av 76 olika förinställda filter och effekter. Du kan scrolla genom listan med filter för att se hur bilden ser ut med ett visst filter. Dessa förvalda inställningar är grupperade i olika kategorier så att det skall vara lätt att hitta rätt filter och det finns även möjlighet att köpa till ytterliga bonusfilter om man så vill.

När man har valt filter kan man gå lite djupare och justera bilden ännu mer genom tre olika inställningsikoner längst ner på skärmen.

Den första ikonen är filtervalsverktyget som vi precis har beskrivit. Nästa ikon erbjuder kontroll av ljusstyrka, exponering, färgmättnad, färgtemperatur, vinjetter, skärpa, skugga och högdagrar.

Den tredje ikonen ger dig möjlighet att beskära bilden till önskad komposition och bildförhållande.

ProCamera-9

För att ta dig genom processen steg för steg har vi valt bilden här ovan. Vi börjar med att beskära bilden till förhållandet 3:2 innan vi konverterar den till svart-vit och väljer sedan filtret  ‘Hard Gray’

ProCamera-10

ProCamera-11

Härefter ökar vi skärpan i bilden till ca 50% innan vi lägger in en vinjett för den yttre kanten. Detta får en betraktares ögon att fokusera mer på motivet. Slutligen sparar vi bilden till kamerarullen genom att klicka på “save” i det övre högra hörnet.

ProCamera-12

 

När du väl har fått till din bild som du vill ha den kan du nu dela med dig av den till andra via sociala nätverk. För att göra detta klicka du på dela-ikonen längst ner till vänster på skärmen, välj på vilket sätt du vill dela din bild och allt är klart.

Till sist:

Sammanfattningsvis kan vi varmt rekommendera Procamera som varande en av de bästa kameraapparna för tillfället. Den är mångsidig, användbar, lätt att använda och med de nya egenskaperna som lagts in erbjuder den iPhone-fotografer en helt ny nivå när det gäller kontroll över bilder man tar.

Fler liknande artiklar som är värda att läsa:

Foto:
[catlist name=”foto”]

Join the Forum discussion on this post

Kommentera

Din mailadress kommer inte att visas för andra. Obligatoriska fält är markerade med *

*