Pixwords Raspunsuri Pixword oplossingen Pixwords 3 litere Pixwords 6 litere Pixwords 8 litere Pixwords 13 litere Pixwords 15 litere
SHN tittar på Recreated Sinclair ZX Spectrum – Svenska Hemdatornytt

Annons:      

Start / Artiklar / SHN tittar på Recreated Sinclair ZX Spectrum

SHN tittar på Recreated Sinclair ZX Spectrum

Vad är Recreated ZX Spectrum?

Som man kan förstå av namnet handlar detta om en trogen kopia av ZX Spectrum från 80-talet, en hemdator som kom att prägla så många och blev inkörsporten till dagens datorsamhälle.

Nu är det inte en kopia av den ursprungliga datorn , Sir Clive Sinclairs’ berömda svarta enhet med gummitangenter utan en ordentlig uppdatering med bluetooth-tangentbord som kräver en app för iOS och snart även för Android för att fungera som en Spectrum.

Frånsett detta med appen fungerar enheten som ett Bluetoothtangentbord som du kan para ihop med din smartphone eller surfplatta.

RecreatedZXSpectrum03Elites projekt,  Recreated ZX Spectrum, startades med finansiering via  Kickstarter i januari 2014.

“Vårt återskapande av märket började för 5 år sedan när vi lanserade den första serien av spel: ZX Spectrum: Elite Collection app för iOS enheter,” förklarar Elites Steve Wilcox, en av grundarna.. “Recreated Sinclair ZX Spectrum är helt enkelt en naturlig utveckling från detta arbete och utgör en fysisk kontroll för dessa appar på enheter med beröringskänsliga skärmar..”

Utformning

zxspectrum05För ett otränat öga kan det vara svårt att skilja Recreated ZX Spectrum från originalet. Den har samma gummitangenter och den regnbågsliknande dekoren längst ner till höger finns kvar. Det är först när du tittar på enhetens baksida som du inser att detta är en helt annan pryl än den du tillbringade timmar med i din ungdom.

I stället för de traditionella in- och utmatningskontakterna har du nu en  micro-USB sockel för ström och laddning av AA-batterier (mer om detta senare). Det finns en  parningsknapp för att kunna ansluta enheten med din telefon eller surfplatta samt en strömbrytare med vilken du kan växla mellan spel- och tangentbordsläge

zxspectrum06På undersidan av enheten finns ett batterifack. Detta är avsett för uppladdningsbara AA-batterier.  Recreated ZX Spectrum levereras utan sådana så dessa får du skaffa själv och dessa kan sedan laddas upp via den micro-USB-port vi nämnde tidigare. Jodå, du kan använda vanliga icke uppladdningsbara batterier men det finns en varningstext att man då inte skall ansluta USB-kontakten.

Egenskaper och mjukvara

Enheten kan endast fungera som ett Bluetooth-tangentbord på egen hand och man måste medge att detta är rätt kul. Men för att använda enhetens verkliga potential måste man ladda ner och installera en särskild app. Denna kommer förladdad med ett urval spel som Elite har lyckats skaffa rättigheterna för. Här finns t.ex. klassiker såsom  Chuckie Egg, Saboteur, Turbo Esprit och Buggy Boy.

Urvalet av spel som finns tillgängliga just nu ger en känsla av nostalgi och visar nytillkomna användare varför Spectrum var en så häftig dator på 80-talet. Men om du suktar efter andra välkända spel måste du släppa till mer pengar.  Man lockar med titlar såsom  Jet Set Willy, Manic Miner, Uridium och Nebulous men dessa kan bara köpas via köp inuti appen.

Varje spel kostar bara runt 79p (ca 10:50) men jämfört med rivalen ZX Spectrum Vega – ett annat försök för att återskapa Sir Clives varumärke – verkar det vara lite i överkant med tanke på att enheten kostar strax över 1000:- samt att du måste ha ytterligare hårdvara för att kunna använda den. Vega, som visserligen inte har rättigheterna till klassiker såsom  Manic Miner och Chuckie Egg,  levereras med 1000 olika spel inlagda och man kan sedan lägga in flera själv via ett SD-kort om man så vill.

Appen för Recreated ZX Spectrum finns bara för iOS än så länge men arbetet pågår med att ta fram en app även för Android. Man talar även om att man skall kunna använda  Google’s Chromecast i framtiden som gör det möjligt att koppla enheten direkt till sin TV

Appen är enkel att navigera i och den kommer fylld med information inte bara om spelen utan även om Spectrumens historia. Från appen kan man justera diverse olika inställningar som t.ex. att låsa skärmen i brett läge eller ta bort pixelfiltret så att spelen ser ut som originalen.

Programbiblioteket är indelat i två sektioner, ett för gratisspel och ett för de som måste låsas upp genom köp. Du kan även se en meny för snabbstart vilket minskar tiden för att starta ett spel, något som Spectrum-vänner kan uppskatta efter alla dessa timmar med väntan på att spelen skall laddas in via en bandspelare under 80-talet.

zxspectrum04

Prestanda

Det är ingen överraskning att emuleringen av spel är perfekt. Allt ser ut och låter som det skall och den neddragna hastigheten är medveten eftersom detta stämmer väl med de egenskaper som originalspectrumen hade. Det som märks är att bilden stretchas ut en aning när man spelar via en iPhone och det finns ingen möjlighet att justera detta. Spelar man på en iPad så har ju denna en 4:3-skärm och skärmbilden ligger därför närmare den man är vad vid att se på sin gamla TV från 80-talet.

Det erbjuds två kontrollmetoder när man använder Recreated ZX Spectrum via den avsedda appen. Standardkontrollerna är exakt desamma som på originalet så man måste lära sig varje spels olika sätt att hanteras.

Elite har inkluderat det som kallas i-Dapative kontroller vilket förenklar saker genom att man använder samma tangenter för alla spel vilket gör det lite enklare för nya användare. För veteraner som har rörelserna lagrade i sitt muskelminne känns det bra att känna igen tangentbordets upplägg för t.ex.  Chuckie Egg.

De som är gamla nog att ha haft en Spectrum tidigare kommer att bli imponerade av denna enhets funktioner. Den känns verkligen som att du spelar på originalet. Även om appen kan användas utan  Recreated ZX Spectrum via kontrollerna på skärmen finns det helt enkelt ingen ersättning för riktiga inmatningar som här.

Genom detta har Recreated ZX Spectrum ett stort övertag över Spectrum Vega som inte har ett riktigt tangentbord och därför saknar den där “riktiga” känslan. Vegas fördel är att den kan användas oberoende av andra enheter vilket Recreated ZX Spectrum inte kan.

zxspectrum07

Skall man köpa Recreated ZX Spectrum?

Recreated ZX Spectrum erbjuder exakt återgivning av den känsla man hade med originalspectrumen. Utseende- och känslomässigt är den en fullträff. Egenskapen att kunna använde enheten som ett extra tangentbord via Bluetooth är ett plus och Recreated ZX Spectrum erbjuder möjligheter som man faktiskt lär sig uppskatta allt mer.

Genom att para samman enheten med sin app men inte kunna köra spelen utan denna har Elite dock skapat en barriär för många tänkta köpare. Men det finns fördelar med denna metod. Elite kan uppdatera appen och förbättra funktionerna och genom att para ihop enheten är det möjligt att få vissa fördelar såsom t.ex. HD-överföring till modernare TV-apparater. Detta kan inte Vega erbjuda. Det är dessutom ganska osannolikt att någon som köper Recreated ZX Spectrum inte redan skulle ha tillgång till en smartphone eller surfplatta.

Den största utmaningen Elite nu står för är att förse appen med fler spel. De arbetar hårt på att säkra rättigheterna för många av de klassiska Spectrumspelen och hoppas på att ha ett hundratal tillgängliga under 2016. Men det kommer säkerligen att finnas en stor mängd spel som aldrig kommer att kunna spelas på Recreated ZX Spectrum.

Elite har dock sagt att alla de mest efterfrågade spelen kommer att kunna laddas hem efter hand. Men att träffa avtal med alla utgivare och utvecklare från förr är ingen lätt uppgift. Det återstår därför att se om man lyckas att få tilllräckligt med speltitlar för  Recreated ZX Spectrum som ger valuta för ett köp.

Vega levereras med 1000 spel varav alla inte kan räknas till klassikerna men man erbjuder även möjligheten att ladda in ROM till enheten via ett SD-kort.  Detta verkar vara en enkel möjlighet även om det kanske inte är riktigt etiskt att bygga upp maskinens spelbibliotek på sådan sätt. Elites enhet klarar inte detta.

zxspectrum09

De riktiga fantasterna kommer knappast att bry sig och hör du till dessa har du troligen redan bestämt dig. Även de som inte var födda på 80-talet kommer att bli fascinerade av den spelvärld som nu finns lätt tillgänglig och som väl motsvarar kravet  på upplevelser til ett rimligt pris.

Slutomdöme

Recreated ZX Spectrum är inte utan vissa tillkortakommanden och det relativt höga priset är det stora minustecknet. Men Recreated ZX Spectrum erbjuder en fantastisk nostalgitripp och allt som nu behövs är flera program.

Inköp:

Recreated ZX Spectrum kostar £ 89.99 + frakt och finns att köpa HÄR 

Bilder:

Vad är Recreated ZX Spectrum? Som man kan förstå av namnet handlar detta om en trogen kopia av ZX Spectrum från 80-talet, en hemdator som kom att prägla så många och blev inkörsporten till dagens datorsamhälle. Nu är det inte en kopia av den ursprungliga datorn , Sir Clive Sinclairs' berömda svarta enhet med gummitangenter utan en ordentlig uppdatering med bluetooth-tangentbord som kräver en app för iOS och snart även för Android för att fungera som en Spectrum. Frånsett detta med appen fungerar enheten som ett Bluetoothtangentbord som du kan para ihop med din smartphone eller surfplatta. Elites projekt,…

Betyg

Värde för pengarna - 70%
Likhet med originalet - 97%
Hantering - 95%

87%

Information: Recreated ZX Spectrum erbjuder en fantastisk nostalgitripp men till ett aningen för högt pris

Betyg: Bli den förste!

En kommentar

Kommentera

Din mailadress kommer inte att visas för andra. Obligatoriska fält är markerade med *

*