Raspunsuri Pixwords Pixword oplossingen Pixwords 2 litere Pixwords 6 litere Pixwords 10 litere Pixwords 13 litere Pixwords 15 litere
SHN tittar på ZX Spectrum Vega – Svenska Hemdatornytt

Annons:      

Start / Artiklar / SHN tittar på ZX Spectrum Vega

SHN tittar på ZX Spectrum Vega

Vad är Sinclair ZX Spectrum Vega?

ZX Spectrum Vega är en nedminskad version av den berömda hemdatorn från 80-talet som framgångsrikt finansierats via Indiegogo med godkännande av Sir Clive Sinclair, skaparen av den ursprungliga Spectrumen

Till skillnad från den liknande versionen: Recreated ZX Spectrum  från Elite som lanserats ungefär samtidigt, försöker inte Vega att kopiera det klassiska Spectrumutseendet och det vanliga QWERTY-tangentbordet saknas.

Själva systemet är faktiskt en plug-and-play-enhet, där huvudenheten ansluts till din TV via en kompositkabel som är kopplad till baksidan. Enheten drivs via en USB-anslutning och har en microSD-kortplats för att ladda upp ytterligare  spel om och när du har blivit uttråkad av de 1000 titlar som medföljer.

ZX-Spectrum-Vega

ZX Spectrum Vega

Utformning

Jämfört med Recreated ZX Spectrum och den äkta varan, är Vega liten. Detta är till stor del avsiktligt, eftersom enheten är utformad för att hållas som en traditionell controller med ett urval av åtgärdsknappar.

Utskjutande på ett ganska fult sätt på baksidan av enheten hittar du komposit- och USB-anslutningar, som båda har generös sladdlängd så att du inte behöver sitta rakt framför TV:n. Enheten är konstruerad för att strömförsörjas via TV:ns USB-uttag eftersom det inte finns ingen strömförsörjning i lådan. Klarar inte din TV detta måste du använda din telefonladdare eller något liknande strömadapter.

På framkanten av enheten finns en kortplats för microSD samt en liten grön strömlampa som talar om när enheten är påslagen.

Även om Vega liknar en Spectrum till utseendet, känns den lite lätt och billig. Det finns uppenbarligen inte mycket teknik inuti den, och när tar i enheten böjer den sig lite mer än den borde.

D-Padden är ett enda stycke av plast men varje riktning är åtskild av ett betydande mellanrum som gör det svårt att slå diagonaler även om detta inte är ett problem i de flesta Spectrumspel som endast kräver upp, ned, vänster och höger i stället för utslag i alla 8 riktningarna.

På den högra sidan av enheten finns fyra lite större knappar som är utformade för att efterlikna de Spectrumtangenter av gummi man är van vid.

Under dessa hittar du fyra mindre knappar som används för att öppna speciella menyer eller byta mellan knapplayouterna i spelen.

Allt som allt känns inte Vega som något som bör kosta nästan en tusenlapp. Halva priset skulle vara en mer realistisk prislapp. Designen är visserligen nostalgisk men om man jämför med Recreated ZX Spectrum är Vegas charmfaktor betydlig lägre än hos konkurrenten som faktiskt ser ut som den “riktiga” Spectrumen

Egenskaper & Mjukvara

vega04En fördel som Vega har över sin rival: Recreated ZX Spectrum är att den är en fristående enhet och inte kräver en smartphone eller surfplatta för att fungera. Du kopplar bara in den på din TV, väljer ditt spel och spelar. Enheten har en front-end menysystem som gör att du kan bläddra igenom de 1000 förladdade titlarna samt plocka fram de du har hämtat från webben och lagt på ditt microSD-kort

Eftersom Vega saknar en riktigt QWERTY-tangentbord, är varje förinstallerat spel speciellt utformat för att utnyttja maskinens uppsättning av D-Pad och kontrollknappen där olika funktioner har tilldelats olika fysiska inmatningar. På den ursprungliga maskinen där riktningar och åtgärder har varit knutna till tangenterna på tangentbordet har allt har förenklats mer eller mindre här. Det innebär att det är mycket enklare att spela actionspel eftersom rörelserna  kontrolleras via D-Pad och det finns oftast bara en eller två åtgärdsknappar att använda.

Problemen börjar när du laddar in något av de många textäventyr som finns tillgängliga för maskinen. Dessa titlar byggdes runt QWERTY-tangentbord, och för att njuta av dem till fullo måste man utnyttja Vegas tangentbord på skärmen.

Detta dyker upp längst ner och fördelar bokstäver till de fyra viktigaste knapparna. Du kan välja bokstäver med hjälp av D-Pad, och med lite träning märker man att detta faktiskt är ett ganska smart sätt att mata in text. Det är långt ifrån lika intuitivt som the real thing, naturligtvis.

vega08

I spelet är det möjligt att pausa och spara vilket är något du inte skulle ha kunnat göra på den ursprungliga hårdvaran. Du kan också avsluta spelet och gå tillbaks till huvudmenyn, vilket gör att du slipper göra en manuell reset med knappen ligger i mitten av enheten. Båda dessa funktioner hade varit bra att ha på den ursprungliga Spectrumen som ju använde kassettband för att lagra spelen på vilket medförde långa inladdningstider.

Tillverkaren skryter med att Vega kommer med 1000 spel förinstallerade vilket ger Vega en betydande fördel över Recreated ZX Spectrum som endast erbjuder cirka 40 titlar via sin medföljande app, varav vissa kostar en liten extra slant att införskaffa.

Alla de 1000 spel som medföljer är inte av högsta klass men visst finns det vissa imponerande titlar såsom t.ex. Knight Lore, Sabrewulf, Jetpac och Back to Skool. Inga av dessa finns för närvarande tillgängliga för Elits maskin, men man saknar att Chuckie Egg, Manic Miner och Jet Set Willy som faktiskt finns för Recreated ZX Spectrum inte medföljer. Du kan givetvis ladda upp dem via ett microSD-kort om du hittar titlarna.

vega06

Prestanda

Precis som Recreated ZX Spectrum, är Vega’s prestanda helt OK. Spelen körs precis som de skall och är identiska med originalen på en “gammaldags” Spectrum. Enda problemet med denna speciella enhet är att den endast erbjuder en kompositutgång vilket innebär rätt dåligt definierad och oskarp grafik på en modern plattTV. Det finns ingen möjlighet att få en HD-utgång från enheten och om din TV inte har en kompositingång måste du försöka hitta en scart–adapter själv –  sådan medföljer inte.

Alternativet Recreated ZX Spectrum erbjuder en skarp signal till din smartphone eller surfplatta och du kan här även streama signalen via Google’s Chromecast för att få riktig HD på din TV. Detta är ett stort plus för det rivaliserande systemet även om man kan hävda att spelen ser mer autentiska ut med en lägre upplösning. Hur många hade egentligen möjlighet att spela Spectrumspel på 80-talet när ‘high defintion’ bara fanns i fantasin!

Skall man köpa en Sinclair ZX Spectrum Vega?

vega09Vega är verkligen en mer elegant möjlighet att spela Spectrumspel än med Recreated ZX Spectrum. Du behöver ingen ytterligare hårdvara förutom en TV och du får så många spel att du kommer att vara upptagen en bra tid framöver. Du kan även ladda upp fler spel utan kostnad, i alla fall tills dess copyrightlagar etc sätter stopp för detta.

Om du är van vid att använda en standard joypad så kommer Vega’s D-Pad och knappkontroll att göra Vega till ett bra köp.

Men jämförelsen alla dessa positiva egenskaper och de mer allvarliga nackdelarna motiverar inte riktigt ett pris på 1000-lappen. Att inte kunna erbjuda HD i dagens läge är ett konstigt val speciellt som de allra flesta idag använder en platt TV med HD. Det känns även lite irriterande att hela tiden ha enheten uppkopplad mot TV:n med en AV- och en strömkabel hängandes.

Till sist känns inte att  byggkvaliteten riktigt matchar det höga priset.

vega02Totalt sett så övervägs de sämre egenskaperna av de goda med rätt bra marginal. Vega är enklare att koppla upp och få igång än  Recreated ZX Spectrum och den levereras med veckor av god underhållning tack vare sitt digra programbibliotek. Att man kan ladda upp spel själv innebär att det finns inga spectrumspel som inte kan köras med Vega, något man inte kan säga om Elites enhet.

För de som kräver total nostalgiupplevelse med gummitangenter för att få den “riktiga” känslan är dock Recreated ZX Spectrum överlägsen Vega. Den bästa lösningen för alla Spectrum-fans hade nog varit om dessa båda maskiner hade kunnat kombinerats med varandra.

Totalomdöme

Trots sitt ganska höga pris känns Vega lite “billig” och saknar HD men detta vägs upp till stor del av enkelheten i hanteringen, det stora urvalet av spel samt möjligheten att ladda upp fler titlar via ett microSD kort.

Inköp:

ZX Spectrum Vega kostar £88.95 och finns att köpa HÄR

Bilder:

Vad är Sinclair ZX Spectrum Vega? ZX Spectrum Vega är en nedminskad version av den berömda hemdatorn från 80-talet som framgångsrikt finansierats via Indiegogo med godkännande av Sir Clive Sinclair, skaparen av den ursprungliga Spectrumen Till skillnad från den liknande versionen: Recreated ZX Spectrum  från Elite som lanserats ungefär samtidigt, försöker inte Vega att kopiera det klassiska Spectrumutseendet och det vanliga QWERTY-tangentbordet saknas. Själva systemet är faktiskt en plug-and-play-enhet, där huvudenheten ansluts till din TV via en kompositkabel som är kopplad till baksidan. Enheten drivs via en USB-anslutning och har en microSD-kortplats för att ladda upp ytterligare  spel om och när du har blivit uttråkad av de 1000 titlar som medföljer. [caption…

Betyg

Vårt betyg - 70%

70%

Information:

Bra:

+ Spelkänsla
+ Enkelt att komma igång
+ 1000 spel

Sämre:

- Ingen HD
- Dålig kvalitetskänsla
- Har inget riktigt tangentbord

Betyg: Bli den förste!

Kommentera

Din mailadress kommer inte att visas för andra. Obligatoriska fält är markerade med *

*