Pixword Raspunsuri Pixword napoveda Pixwords 4 litere Pixwords 7 litere Pixwords 10 litere Pixwords 13 litere Pixwords 17 litere
Snart dags för Retrogathering | Svenska Hemdatornytt

Annons:      

Start / Artiklar / Snart dags för Retrogathering

Snart dags för Retrogathering

Hemdatornytt kunde tidigare avslöja att MSX är ett av årets teman på videospelsmässan Retrogathering. Nu har arrangörerna släppt ännu mer information om årets evenemang som sker i Växhuset i Västerås den 5 oktober.

Retrogathering-logo-1-300x123

Retrogathering är inne på sitt åttonde år med marknad där man kan finna gamla klassiska spel och kuriosa, samt en spelavdelning, där man kan provspela olika spel på olika historiska konsoler och datorer.

– Första gången vi arrangerade Retrogathering så var det en spontan träff för entusiaster, men med åren har mässan växt och det är ett bevis på nostalgin och intresset kring klassiska tv-spel och datorer, säger Michael Berglund, ordförande i Retrogathering intresseförening.

Som Hemdatornytt tidigare rapporterade så är ett av årets tema MSX. Det är andra är Atari Jaguar, som för 20 år sedan markerade slutet av en era och blev Ataris sista tv-spel. Förutom utställningar av MSX och Jaguar så sker det även tävlingar i Track & Field på MSX och Tempest på Jaguar.

Hedersgäster som föreläser och berättar om sina minnen på Retrogathering i år är Magnus “Pantaloon” Sjöberg, Oskar Burman samt Orvar Säfström.

Pantaloon leder demosektionen av den legendariska gruppen Fairlight som fortsätter att vinna priser för sina C64-demon och till vardags arbetar han på DICE.

Oskar Burman är en veteran som varit med sedan 90-talet då han skapade Atari ST-spel på UDS. Idag är han chef över Angry Birds-skaparna Rovios studio i Stockholm.

Orvar Säfström är speljournalist och producent av spelmusikkonserter som bl.a. Score och Joystick. Säfström har även varit programledare för bl.a. Filmkrönikan, konferencier för Dataspelsgalan samt blev utnämnd till Årets spelare av Sverok 2011.

Traditionsenligt avgörs på Retrogathering det svenska mästerskapet i Pong, ett av de allra mest klassiska tv-spelen som är en form av elektronisk tennis och släpptes 1975 för konsumentmarknaden. Regerande mästare är Per-Inge “Pinge” Johansson från Hjo.

– Sverige är inte bara duktiga på att skapa spel, utan även framgångsrika i esport. Det märks på det stora intresset kring Pong-SM och spänningen man känner i publiken när finalen närmar sig, säger Anders Carlsson, projektledare för arrangörsgruppen av Retrogathering.

/Martin Lindell

Tidigare års vinnare av Pong-SM: 2012

  • Per-Inge ”Pinge” Johansson 2011
  • Dan. ”Dasse” Evertsson 2010.
  • Dan ”Dasse” Evertsson 2009.
  • Conny ”MrZzap” Ibstedt 2008.
  • Conny ”MrZzap” Ibstedt 2007 .
  • Michael ”Mibe” Berglund 2006

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: