Raspunsuri pixword Pixword Pixwords 2 litere Pixwords 5 litere Pixwords 9 litere Pixwords 13 litere Pixwords 15 litere
Spela Power Packs Från Commodore Format på din PC eller Mac – Svenska Hemdatornytt

Annons:      

Start / Läs Hemdatornytt från 1986-1994 / Andra datortidningar från förr / Spela Power Packs Från Commodore Format på din PC eller Mac

Spela Power Packs Från Commodore Format på din PC eller Mac

Nu kan du ytterligare komplettera din tidningssamling med en komplett uppsättning av den engelska tidningen Commodore Format

Första omslaget

Commodore Format var en engelsk tidning som riktade sig till användare av hemdatorn Commodore 64. Tidningen gavs ut den tredje torsdagen varje månad mellan åren 1990 och 1995 av förlaget Future plc. Totalt gavs 61 nummer ut mellan dessa år.

Se “Iron Man”  på YouTube

I det första numret kunde man läsa om den nya cartridge-baserad C64 GS (Games System). Tidningen hade 98 sidor och med detta nummer medföljde ett omslagsband med spel under namnet “Power Pack”. I premiärbandet kom en spelbar förhandstitt av den kommande arkadversionen Iron Man, och den fulla versionen av spelet Tau Ceti. Tidningen kostade £1.95. (ca 21:- i dagens växlingskurs)

Innehållet i tidningen varierade men tyngdpunkten låg på spel. Varje nummer startade vanligtvis med en nyhetssektion som kallades “Network 64” där den senaste månadens C64 aktuella händelser togs upp.

Avsnittet döptes “Snippets” i senare nummer. I början lades detta längst bak i tidningen oftast efterföljt av  “Early Warning!”, en  sektion med förhandstittar. Denna sektion visade kommande spel och hur nära de var att släppas illustrerades genom sex ringar. Om spelet visades i den yttre ringen var det ca 6 månadeer tills det släpptes. Grafik och diagram som detta gjorde tidningens information lättillgänglig för alla. Nästa sektion var brev.

Det innehöll en helsida ubåt stil “scanner” som visar hur nära att släppa nya spel var. Skannern presenterade sex ringar; om ett spel placerades på den yttre ringen, var det sex månader från release. Grafik och diagram som detta gjorde tidningens uppgifter lättsmält och var vanliga. Sidan bokstäver var nästa.

Denna sektion uppvisade  “The Mighty Brain”, en tecknad figur som blev känd för sitt arroganta sätt att besvara läsarnas frågor. (Hmmmm!!/Attle)  “Andy Dyer’s Gamebusters” (senare av Andy Roberts) gav tips och fusk för de senaste spelen och  Paul Lyons’ kolumn “Inside Info” besvarade tekniska frågor. Denna sektion togs senare över av  Jason Finch och döptes om till “Techie Tips”. Varje månad presenterades en stor sektion med spelrecensioner, de som fick över 90% fick priset  “It’s A Corker” och en ruta:  “Uppers and Downers” i slutet av varje recension gjorde det lätt för läsarna att snabbt se hur bra ett spel var.

En av de mest kända sektionerna i  Commodore Format var “Roger Frames Buys Budjit Games”. Denna information om budgetspel följdes av en historia som berättades i tre eller fyra strippar. De ritades av  Mike Roberts och var ofta inspirerade av de spel som Roger själv spelade.

Rogers spalt togs bort av redaktören Trenton Webb men återinfördes 1993 i en annan form.

Nu kan du uppleva nostalgin från förr!

Vi har nu samlat ihop samtliga nummer av Commodore Format och lagt dem på en DVD så att du kan läsa alla de 4116 sidorna direkt på din datorskärm.  Totalt ligger 61 nummer + en mängd bonusfiler på en DVD-skiva som levereras i en skyddande box. DVD:n kostar 149:- och du kan köpa den i butiken nu.

Köp DVD:n i butiken!

Filerna kan läsas på din PC och öppnas direkt efter att ha klickat på respektive .exe-fil. Sedan kan du läsa tidningarna direkt på skärmen, bläddra fram och tillbaks, lägga in bokmärken vid ställen du vill återkomma till och enkelt navigera mellan olika nummer via innehållsförteckningen.

Extramaterial

I mappen “Bonus” som ligger på skivan finns extra material såsom det gratisnummer som delades ut tillsammans med nya C64:or, samtliga omslagskassetter med demos och annat, alla kassettomslag, bilder, posters och diskettinnehåll mm.

Spela spelen från utgivna Cover Tapes.

emulator

Vi vet att många av er som höll på med Commodore förr i tiden kanske inte tänkt på detta på länge. Kanske är detta med emulatorer lite nytt?

På skivan finns samtliga utgivna cover tapes, s.k. Power Packs, och alla spelbara filer har ändelsen .tap. För att kunna spela upp dessa ett flertal olika Commodore-emulatorer som kan hantera dessa filer. Vi har lagt med två av de vanligaste men det finns ett stort antal andra att hämta på nätet.

 

Behöver man inte en joystick?

De flesta emulatorer ger dig möjlighet att ansluta någon form av kontroll men har du ingen kan du definiera kontrollknappar på din dator själv och börja spel.

 

Kommentera

Din mailadress kommer inte att visas för andra. Obligatoriska fält är markerade med *

*