Pixwords Raspunsuri Pixword Lösung Pixwords 4 litere Pixwords 5 litere Pixwords 8 litere Pixwords 12 litere Pixwords 16 litere
Spelrecension: Theme Park från 1994 – Svenska Hemdatornytt

Annons:      

Start / Hemdatornytt - Retro / Spelrecension: Theme Park från 1994

Spelrecension: Theme Park från 1994

Theme_Park_coverDu måste ha läst en hel del om det här Ozzspelet redan. Alltid när ett spel upphaussas som det här brukar man oftast bli rätt besviken när det kommer.

Flera datortidningar har redan haft demoversioner som coverdiskar, och med tanke på att Electronic Arts har en av de bästa reklamavdelningarna i världen kan man vara säker på att det kommer att bli en stor hit. Det kanske kommer att ligga på listorna i några veckor beroende på förhandshysterin, men det är solid kvalitet och spelkänsla för att ett spel skall kunna ha någon längre livslängd. Som alla andra satt jag som förhäxad när jag spelade det lilla demot. Det var festligt och smart. Det är mångas uppfattning att en spel inte kan vara både komplext och spelbart, men det här är ett spel som bevisar att de har fel.

Inladdningsekvensen var något av det mest imponerande jag någonsin sett. Options- och valskärmarna var många och lätta att förstå. Jag skrev in mitt namn, valde svårighetsgrad, döpte min park och valde hur många datoriserade spelare jag ville kämpa mot. Man kan välja alltifrån 0 motståndare till 10.

Theme ParkSom ni  förstår går spelet ut på att skapa den mest spännande och roliga nöjesparken i världen. Man kan till och med välja i vilket land man vill att parken skall ligga. Så ni, svenska läsare, kan placera sin park hemma i svedala om ni vill. Som engelsman placerade jag naturligtvis min park i England. De där gossarna på Bullfrog är allt smarta, det regnade hela tiden. Det är ingenting som är främmande för en engelsman.

Till att börja med har du en stor bit öde land och attraktioner, personal och stånd att placera ut. Med din begränsade kassa ska du placera ut några affärer, några bra attraktioner och samtidigt få parken att se snygg ut. Jag menar, skulle du tycka om en nöjespark som var täckt med skräp och stenar? Nej, ta och plantera några träd, bygg en liten fontän och hyr personal som kan rensa upp i parken.

När parken börjar fyllas på skräpas det ner alltmer. Det kan hända att det kommer hela motorcykelgäng som stör friden, så ha lite kontanter redo för att anställa några biffiga vakter. Det är alltid smart att placera ett läskstånd bredvid en hamburgerbar. På det sättet kan du vara säker på att tjäna en massa pengar.

Spelet är förvånadsvärt komplext och varje äventyr eller eventualitet som kan dyka upp har blivit tillfullo utnyttjat. Till exempel är vissa åkattraktioner mer populära än andra, men eftersom de används mer slits de ut fortare. Det är smart att låta en massa clowner vandra omkring i parken. De flesta familjer har barn med sig och blir barnen utrtåkade vill de gå hem och då tar de familjen med sig. Med dem följer pengarna.

Det finns en meny till varje detalj i spelet, så du kan se hur det går för parken och hur glada folk är. Har folk tråkigt får du se till att spendera pengar på att pigga upp paken. Eller så får du kanske sänka priserna. Men ta det försiktigt. Du får inte trycka in för mycket saker i din park för då tycker besökarna att parken är obekväm.

theme parkSaken är den att den enkla och direkt spelbara delen av programmet handlar om att bygga upp parken, men detta är bara en liten del a v en större uppgift. Du konkurrerar med andra parker och får folk för sig att dina grannar är roligare försvinner de. Balansen är hårfin och du måste hela tiden hålla dig ett steg framför konkurrenterna. Det är alltså ett mycket strategiskt spel.

Pengar är det viktigaste när du bygger din park, så du måste ha koll på dina finanser och se till att dina tillgångar växer. Du måste köpa och sälja aktier, anställa personal och betala dem ordentliga löner så att de är nöjda. Att göra allt detta och samtidigt få en vinst är inte det lättaste.

Oroa dig inte om du nu tycker att spelet låter alltför komplicerat. Det kan spelas från olika svårighetsnivåer och saken är den att när man väl kommit in i spelet (och det går fort) VILL man expandera och planera sin strategi..

Det här är säkerligen ett av de mest fascinerande spel som kommit ut på länge. Det är kul att bara sitta att titta på.

  • Tillverkare: Bullfrog
  • Version i test: PC
  • Testad i SHN nr 8-1994
Du måste ha läst en hel del om det här Ozzspelet redan. Alltid när ett spel upphaussas som det här brukar man oftast bli rätt besviken när det kommer. Flera datortidningar har redan haft demoversioner som coverdiskar, och med tanke på att Electronic Arts har en av de bästa reklamavdelningarna i världen kan man vara säker på att det kommer att bli en stor hit. Det kanske kommer att ligga på listorna i några veckor beroende på förhandshysterin, men det är solid kvalitet och spelkänsla för att ett spel skall kunna ha någon längre livslängd. Som alla andra satt jag som förhäxad när jag spelade det lilla demot.…

Betyg

Totalbetyg - 90%

90%

Information: Ett av de mest fascinerande spel som kommit ut på länge. Det är kul att bara sitta att titta på.

Betyg: Bli den förste!

Kommentera

Din mailadress kommer inte att visas för andra. Obligatoriska fält är markerade med *

*