Raspunsuri pixword Pixword answers Pixwords 3 litere Pixwords 5 litere Pixwords 9 litere Pixwords 11 litere Pixwords 14 litere
Vi testar: PureShot för iOS – Svenska Hemdatornytt

Annons:      

Start / Foto & Bild / Vi testar: PureShot för iOS

Vi testar: PureShot för iOS

images

Sedan man släppte iPhone 4 har Apple varit ledande när det gäller kamerafunktionen i sina telefoner. iPhone 5 har en fantastisk  8-megapixel kamera som, i vårt tycke, är helt suverän och fyller de allra flesta användares dagliga behov, med denna iPhone kan man ta bilder med minsta möjliga ansträngning

Men de flesta iPhoneanvändare vill kunna ha mer kontroll över kamerafunktionen. Det är visserligen bra att man kan ställa in fokus med den inbyggda appen men varför kan man inte göra andra mindre justeringar? En efterfrågad funktion är t.ex. att kunna ta RAW-bilder och att kunna ändra slutartider. Apple medger inte dessa möjligheter troligen för att detta skulle inverka menligt på enkelheten att använda kameran.

Det är här som PureShot  kommer in i bilden

Ett mellanting mellan “sikta-och-fota” och en digital systemkamera

PureShot är egentligen närbesläktad med proffsappen  645 Pro från samma tillverkare som erbjuder så gott som alla funktioner man kan tänka sig men den lite mer avskalade PureShot  plockar russinen ur kakan när det gäller behoven av vad man egentligen behöver utan att  tappa enkelheten med den inbyggda kameraappen.

Enkelhet är kanske svårt att kombinera med det flertal funktioner som erbjuds så det är kanske inte så konstigt att appens utvecklare (Michael Hardaker) skickar med en 28-sidig manual inuti appen.

screen520x9241

Manualen är faktiskt en bra värdemätare för vad en app kan göra. Medan den inbyggda appen från Apple inte kräver någon manual alls kommer många kameror med tjocka instruktionsböcker. PureShot hamnar någonstans mitt emellan två ytterligheter, det är faktiskt enklare att berätta vad PureShot inte kan göra. Med Pureshot kan du justera ISO, vitbalans, exponering och slutartider men du kan inte använda dessa inställningar manuellt. Detta sköter appen i realtid helt själv.

IMG_0407

Men en enkel tryckning kan du låsa exponering och skärpa. Med ett tryck kommer du åt Nattmode som ökar exponeringstiden till en sekund för att kunna fånga mer ljus. Denna specialiserade natt-funktion kan dock inte hantera rörelser i motivet speciellt bra så att fota på t.ex. en konsert är inte så lyckat. Men för att fånga nattliga scenerier är den bra.

Att låsa fokus och exponering med en tryckning är precis så praktiskt som man kan tycka. Speciellt om man har lite skakiga händer när man håller sin iPhone på rak arm när man tar bilder. Ett bra tips är att man håller armbågarna intill varandra och pressar dem mot bröstkorgen. Håll skärmen nära ansiktet och använd alltid volymknappen (öka) som avtryckare.

Använd Raw

Detta, att skapa RAW-bilder, är PureShots styrka. En av Apples kamerappens svagheter är att den endast ger bilder i formatet .jpg. Dels beskär detta bilden en aning och komprimerar dem till ett läge där pixlar i bilden förstörs permanent. Skuggor i bilden svärtas ner och övriga färger kan få förändringar som inte alltid är så lyckade. En annan nackdel är att .jpg bilder inte kan efterbearbetas utan ytterligare kvalitetsminskning. Dessa saker gör att många fotografer inte kan ersätta sina digitala systemkameror med en iPhone.

IMG_04261

Det PureShot gör är att spara bilderna i formatet dRAW (digital RAW) vilket egentligen är tiff-bilder som du säkert är bekant med. Program som t.ex. Photoshop är utformade med hänsyn till TIFF eftersom det passar bra när man arbetar med lager. Slår du på RAW-funktionen kan du ta bilder med bättre skuggåtergivning, bättre ljus och mer detaljrikedom jämfört med iPhones kamerapp.

IMG_2363

Nackdelen är att bilderna blir betydligt större. En obearbetad bild tagen med PureShot blir ungeför 22,8 Mb stor jämfört med 1,53 Mb för bilder tagna med den inbyggda appen. Men skillnaderna i kvalitet väger så pass tungt att, om man har minnesutrymme, inte bör dra sig för att använda RAW om man är ute efter bra kvalitet i sina bilder.

Sammanfattningsvis

Det är så många iPhone-fotografer som tycks ha blivit förälskade i PureShot som ju gjorts av jag.gr, samma företag som även gjort 645 Pro, troligen just på grund av RAW-funktionen. Det är denna möjlighet som man kanske inte först märker men när man lärt sig att utnyttja dess fördelar får svårt att inte fortsätta använda. TIFF-bilder som tas med PureShot blir så mycket bättre än om man nöjer sig med att använda den inbyggda kameraappen.

Gränssnittet är visserligen lite krångligare men man lär sig snabbt att behärska kontrollerna så om du vill “boosta” din iPhone-kamera är detta en mycket prisvärd app som hjälper dig att få bättre bilder

Vårt betygSammanfattningVideo
80percentage1-150x150Faktorer som påverkar omdömet är:

  • Användarvänlighet
  • Funktion
  • Pris
PureShot är en suverän app för att kunna ta högkvalitativa bilder med din iPhone (och t.o.m. med din iPad) utan att göra avkall på användarvänligheten.

Kommentera

Din mailadress kommer inte att visas för andra. Obligatoriska fält är markerade med *

*