Annons:      

Start / Artiklar / X-Plane 10

X-Plane 10

X-Plane-10_b_121369 X-Plane har av många ansetts som alternativ nummer ett till Microsoft Flight Simulator, som har haft över 90% av flygsimulatormarknaden fram tills nyligen. Som vi nämnde tidigare har MFS nu gjort sin sista land­ning och gått i pension även om programmet fortfarande hålls vid liv av alla utvecklare av moddar. Kan då X-Plane 10 dra nytta av detta maktskifte och kanske nå tronen?

X-Plane 10 Global är den senaste versionen av X-Plane som lanserades första gången 1993 för Macintosh. Då innehöll programmet endast ett plan: Piper Archer. men nu finns X-Plane i versioner för såväl Mac OSX som Windows och Linux. Dessutom har man nu utvecklat versioner för smartphones som kör Android, iOS, och webOS.

PC-versionen av X-Plane levereras på 8 st DVD-skivor vilket innebär att det krävs över 80 Gb plats på hårddisken. I gengäld kan man,i stort sett, flyga över hela Jorden.Äventyrliga själar kan t.o.m. växla från Jorden till Mars! Atmosfären på Mars är mycket tunn så att flyga är visserligen möjligt men mycket svårt. Denna Mars-möjlighet är ett bra exempel på X-Planes plug in system som tillåter användare att tveckla sina egna flygmiljöer.

Flygteori

X-Plane använder sig av en helt annan teknik jämfört med andra flygsimulatorer. Medan användare av Microsoft Flight Simulator använder tabeller för att fastställa variabler såsom drag- och lyftkrafter använder X-Plane något som man kallar “blade-element theory” för att fastställa flygkaktäristika. De olika flygplanens sätt att uppföra sig avgörs genom beräkningar av olika krafter över en mindre yta, sedan extrapolerar man dessa data att gälla för hela planet.

Blade-element teorin tillåter ingenjörer att klura ut komplexa konstruktioner och testa dessa innan det hela sätts samman. Flera högteknologiska plan såsom t.ex. Harrier Jump Jet, Space Shuttle, och luftskeppet Hindenburg har utvecklats för körning i X-Plane. Efter hand som teorin utvecklas och förfinas ytterligare kommer fler berömda flygplansmodeller att kunna presenteras

Eftersom X-Plane’s programmodell gör det enkelt att bestämma egenskaperna hos en speciell flygplanstyp under riktig flygning har flera flygplanskonstruktörer faktiskt börjat använda programmet i sitt utvecklingsarbete. Vissa företag använder programmet även för träning och forskning.

Plug-Ins

Stor del av X-Planes popularitet kan hänföras till pro­gram­mets plug-in arkitektur som gör det möjligt för andra att skapa sina egna modeller och bredda funktionaliteten av såväl handhavandet som andra egenskaper. Så har man t.ex. tagit fram en plug in för Xsquawkbox så att man kan simulera ett delat ATC-system. Till detta kan man även ändra alla kartor och scenarior och mängder av användare har bidragit med mängder av detaljerade objekt inuti programmet såsom många flygplatser, startbanor och strukturer. Alla som är intresserade av dessa möjligheter kan anmäla sig på en mailista på företagets hemsida för att kunna deltaga och hålla sig informerade om utveckling­en.

x-plane-10-neighbourhoodX-Plane 10 innehåller enkla metoder för att modifiera kartor och flygplansskal. Vilken PNG-editor som helst kan användas för att ändra och uppdatera grafiken. PNG är ju ett av de mest vanliga bildformaten idag och kan anses vara ett slags uppgraderat bitmapp format där maximala bildkvaliten kan bihållas.
Antalet X-Plane användare har ökat stadigt genom åren allt eftersom man övergett andra flygsimulatorer. Mobila versioner av programmet har också de bidragit till den växande populariteten eftersom många använder sina iOS eller Androidenheter

Tillägg

Det finns tusentals av tillägg att välja mellan inklusive flygplan såsom Beechcraft Duchess, Cessna Corvalis TT och många andra. Användaren kan även välja bland hundratals scenerier såväl fria som betalvarianter. Utvecklare kan lära sig mer om hur man konverterar miljöer från Microsoft Flight Simulator tillägg till dito för X-Plane.
Även om X-Plane 10 erbjuder detaljerade 3-D cockpits, skiljer sig inte grafiken här speciellt mycket från tidigare versioner. Men det finns massor av olika utseenden och interiörer att hämta från olika communities som gör det möjligt att skapa sig egna flygupplevelser. Planemaker, en grafikeditor anpassad för att göra egna nya helikoptrar och flygplan finns med på installationsdiskarna.

Grafik & Ljud

X-Plane 10 har förbättrat grafiken markant från tidigare versioner. Att man har gkjort det möjligt med 3D miljöer ger programmet en helt ny realistisk känsla som man inte fann hos version 9. Byggnader ser verkliga ut och städer omges av riktiga väger med korsningar, broar och passerande bilar

Scenerierna täcker hela jordklotet, det finns över 33 000 flygplatser vilket kommer att hålla även den mest aktive datorpiloten fullt sysselsatt. Man kan t.o.m. landa på oljeplattformar, höga skyskrapor och hangarfartyg. Väderlekar kan varieras från dramatiska åskväder och kraf­tiga vindar till dimma och låga molnbaser Renderingen av molnen har förbättrats betydligt och varje moln har egna speciella egenskaper och utseende, detta tack vare det nya system­et för väderskapande. För att höja realismen kan piloten ladda hem verkliga väderförhållanden över nätet och återskapa aktuella förhållanden för en viss plats.

En trevlig förbättring när det gäller ljud är att man nu kan välja mellan två olika röster i systemen för ATC och AI. Detta ger det hela en ny dimension som tidigare versioner saknade. Precis som hos andra simulatorer kräver den höjda realismen sin tribut av datorkraft. De som har kraftfulla datorer vill troligen köra med maximal realism men andra kommer att önska att de hade mer datorkraft och minneskapacitet tillgänglig

Intryck

X-Plane har inga förprogrammerade uppdrag även om det finns flera olika scen­arior inklusive skogsbrandsbekämpning och att landa en rymdfärja. Menyerna är funktionella men inte alltid så användarvänliga och snygga som hos Flight Simulator X.

X-Plane tillhör toppskiktet av flygsimulatorer. Detta bevisas bl a av den inbyggda egenskapen att kunna simulera uppdykande pro­blem och fel. Kontrollsystem, motorer och landningsställ kan fallera utan att piloten vet om det och hur man hanterar nödåtgärderna blir till lärorika utmaningar som man lär sig allt mer av. Dessutom kan vädret förändras helt plötsligt och hela flygplanet kan förflyttas till en helt anna plats på Jorden

Systemkrav

För att köra programmet krävs minst en 2GHz dual-core CPU med 2GB RAM och DVD-ROM. Du behöver även ett grafikkort med DirectX 9.0 kapacitet och 128MB RAM. Men erfarna datorpiloter vet att mer datorkraft ger en mycket bättre upplevelse. I praktiken behöver man en 3 GHz multi-core CPU med 4GB, DVD-ROM, och ett grafikkort med DirectX 10 kapacitet och 1GB RAM.

Här är en video som visar en hel del om vad X-Plane 10 handlar om:

-Plane har av många ansetts som alternativ nummer ett till Microsoft Flight Simulator, som har haft över 90% av flygsimulatormarknaden fram tills nyligen. Som vi nämnde tidigare har MFS nu gjort sin sista land­ning och gått i pension även om programmet fortfarande hålls vid liv av alla utvecklare av moddar. Kan då X-Plane 10 dra nytta av detta maktskifte och kanske nå tronen? X-Plane 10 Global är den senaste versionen av X-Plane som lanserades första gången 1993 för Macintosh. Då innehöll programmet endast ett plan: Piper Archer. men nu finns X-Plane i versioner för såväl Mac OSX som Windows och…

Betyg

Helhetsintryck - 80%

80%

Omdöme

Information: Tillverkare: x-plane.com Plattformar: Windows, Mac, Linux, Android Pris: ca 500:- ($ 69.99) (PC, Mac,Linux) $9.99 IPhone IPad, Android

Betyg: 3.7 ( 1 röster)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: